Prvé zariadenia s dedikovanými grafickými kartami od Intelu budú čoskoro v predaji.

Intel na výstave CES 2022 oficiálne oznámil, že začal dodávať svoje dedikované grafické karty partnerom, ako je Acer, Asus, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo či MSI. A ako sme si všimli, tí už oznámili prvé zariadenia s týmito grafickými čipmi. Treba dodať, že ide o mobilné verzie, ktoré sú určené do notebookov.

Pokiaľ nesledujete situáciu v hernom, resp. počítačovom svete pozorne, tak pripomeňme, že Intel už dávnejšie oznámil vývoj vlastných dedikovaných grafických kariet – teda grafických čipov, ktoré si kúpite samostatne a môžete ich v prípade potreby vymeniť nezávisle od procesora (v prípade stolného počítača), a ktoré majú aj v notebookoch aj v stolných počítačoch vyšší výkon v porovnaní s integrovanými grafickými čipmi (tie sú priamou súčasťou čipu s procesorom).

Dedikované grafické karty od Intelu s názvom Arc budú k dispozícii pre notebooky a takisto aj stolné počítače, pričom na trhu budú už tento rok. Využívajú novú architektúru Xe a sľubujú viacero technológií a funkcií, ktoré ocenia nároční hráči a tvorcovia obsahu.

Intel sľubuje rýchlejšiu editáciu, resp. renderovanie videa a takisto lepšiu výdrž počas hrania. Hráči takisto ocenia hardvérovo akcelerovaný ray tracing či technológiu XeSS, ktorá funguje v princípe rovnako ako konkurenčná NVIDIA DLSS.

Grafická karta Intel ArcZdroj: Intel
Grafická karta Intel Arc: Tieto a ďalšie hry budú využívať XeSS

Na ďalšie detaily si ešte musíme počkať

Bez toho, aby sme detailne rozoberali technické pozadie technológií XeSS a DLSS, ich prínos spočíva v tom, že v kompatibilných hrách získate vyššiu kvalitu vizuálov a vyšší výkon. Podmienkou však je, aby ste mali grafickú kartu s podporou tejto technológie, a aby tá bola implementovaná do konkrétnej hry. Intel v tejto súvislosti oznámil spoluprácu s viacerými vývojárskymi štúdiami, ktoré zakomponujú XeSS do svojich hier.

Intel bohužiaľ nezverejnil bližšie informácie o svojich dedikovaných grafických kartách, takže nepoznáme špecifikácie modelov Arc, nevieme odhadnúť ani ich približný výkon a otázkou ostáva aj ich cena. Na tieto informácie si budeme musieť ešte počkať a až tie nám dajú odpoveď na to, či sa majú AMD a NVIDIA začať obávať o svoje miesto na trhu.

Faktom však je, že Intel určite využije svoje postavenie na trhu, aby zvýšil dopyt po jeho dedikovaných grafických kartách. Dôkazom je aj oznámenie, že notebooky s procesormi 12. generácie Intel Core H budú vyžadovať diskrétnu grafickú kartu Intel Arc na získanie certifikácie Intel Evo. Takže minimálne v segmente notebookov môžeme očakávať značný výskyt tejto grafickej karty.

Mimochodom, na internete sa už objavili neoficiálne informácie o grafickej karte Arc A380, ktorá bude predstavovať cenovo dostupné riešenie od Intelu. Vo výbave bude mať 128 výpočtových jednotiek, frekvenciu 2,45 GHz a 4,8 GB videopamäte. Benchmark naznačuje, že táto karta by mala mať výkon niekde medzi NVIDIA GeForce GTX 1650 Super a mobilnou verziou RTX 3050 Ti – avšak, ako sme už spomenuli, počkajte si radšej na oficiálne a kompletné informácie.

Grafická karta Intel ArcZdroj: Intel
Intel začal dodávať grafické čipy svojim partnerom, časom sa grafická karta objaví aj v stolných počítačoch

Zdroj: vlastné, Intel, pcgamer

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit