Šéfka AMD Lisa Su na stretnutí akcionárov oznámila plány firmy do budúcna. Tento rok v IT bude skutočne zaujímavý!

Dobrou správou pre akcionárov je, že AMD vlani prekonalo očakávania a zvýšilo príjmy a znížilo celkovú stratu. Postarali sa o to najmä úspešné grafické karty RX 480, ktorými firma podryla konkurenciu. Po kartách je taký dopyt, že je doteraz prakticky nemožné nájsť ich v predaji za výrobcom odporúčanú cenu, každý predajca si pýta viac.

Na stretnutí Lisa Su predstavila plán pre rok 2017 a načrtla víziu do budúcnosti. Poďme na to pekne poporiadku.

Ryzen procesory sa na trh dostanú už v marci. Top modely budú najprv ponúkané v zostavách od spolupracujúcich výrobcov, samostatne sa budú dať kúpiť neskôr. Ryzen si berie na mušku procesory i5 a i7, pričom stratégiou je ponúknuť podobný výkon ako najlepšie modely i7, ale za podstatne nižšiu cenu.

Grafické karty Vega sa dostanú na trh niekedy počas druhého štvrťroku. Teraz už nepôjde o karty nižšej triedy, ako v prípade série RX, ale o výkonné komponenty atakujúce dnešné top modely.

V druhom štvrťroku firma uvedie na trh aj serverové procesory Naples. Momentálne má Intel v oblasti serverov totálnu dominanciu, ovláda okolo 90% trhu.

V druhom polroku 2017 plánuje AMD uviesť na trh nové APU procesory Raven Ridge, postavené na Zen jadre. Týmito čipmi chce AMD podchytiť trh s menej výkonnými a lacnejšími počítačmi. APU procesory od AMD mali tradične nižší výpočtový výkon ako alternatívy od Intelu, ale podstatne lepšie výsledky v oblasti integrovanej grafiky, takže dokázali osloviť menej náročných zákazníkov.

Zen architektúra pre AMD znamená prechod z 28 nm výrobného procesu na 14 nm. Lisa Su však prezradila, že firma už pracuje na 7 nm výrobnom procese, určenom pre architektúry Zen 2 a Zen 3. Vzhľadom na to, že Intel pracuje na 10 nm procese, môže AMD získať náskok.

Aká je teda stratégia firmy? V prvom polroku plánuje uviesť na trh Ryzen a Vegu, čím chce zaútočiť na high-end trh s procesormi a grafickými kartami, kde momentálne dominujú Intel a Nvidia. V druhom polroku AMD privedie na trh APU procesory pre zákazníkov, ktorí majú hlbšie do vrecka. Výhodou AMD je skutočnosť, že všetky ich nové procesory sa budú zapájať do rovnakej pätice AM4. Teoreticky tak bude možné zostaviť si lacný počítač s APU procesorom a keď si používateľ našetrí peniaze a bude potrebovať vyšší výkon, bude môcť Raven Ridge APU vymeniť za Ryzen CPU a pridať ľubovoľnú grafickú kartu.

Lisa Su predstavila aj trojročný plán, z ktorého vyplýva, že AMD sa chce stať jednotkou na trhu v oblasti grafických výpočtov (herné aj profesionálne grafické karty), silnou dvojkou na trhu s procesormi (+ vstúpiť na trh so servermi a datacentrami) a rozšíriť portfólio svojich technologických riešení.

Vzhľadom na súčasný stagnujúci stav na trhoch s GPU a CPU, ktoré ovládajú Nvidia a Intel, uvítame čerstvý vietor v podobe novej konkurencie. AMD sa posledný rok profiluje ako čoraz dravejšia firma, ktorá chce priniesť nové inovácie. Viac konkurencie schopných hráčov na trhu v konečnom dôsledku používateľom len prospeje – širším výberom aj nižšími cenami.

Zdroj: Tom’s Hardware