Podľa AMD sa na poli desktopových procesorov za posledných 5 rokov neobjavila žiadna zásadná inovácia. Firma to plánuje zmeniť už v najbližších mesiacoch.

Reč je o architektúre Zen, o ktorej sme už viackrát písali. AMD však už nehovorí o architektúre (Zen), ani o rodine procesorov (Summit Ridge), ale predstavilo názov, pod ktorým sa nové procesory budú predávať – Ryzen. Je to zároveň odklonenie od zastaralých FX procesorov.

Pripravovaný procesor bude 8 jadrové monštrum so simultánnou hyperthreading technológiou, vďaka čomu bude schopný pracovať so 16 vláknami zároveň. Naposledy AMD demonštrovalo procesor taktovaný na 3 GHz, ktorý pustilo do boja s Intel i7-6900K – a bol to naozaj vyrovnaný boj. Teraz však už vieme, že vlajkový procesor v Ryzen línii sa bude predávať taktovaný minimálne na 3.4 GHz (možno aj vyššie). Predpokladá sa, že 8-jadrový Ryzen bude mať 4 MB L2 cache a 16 MB L3 cache pamäte.

Ak bude výkon naozaj taký, ako AMD zatiaľ demonštruje, máme sa na čo tešiť. Jednak by mohli stlačiť ceny Intelov nižšie, a zároveň pritlačiť Intel k rýchlejším inováciám.

Zdroj: Tom’s Hardware