Nejde len o jeden prípad, neidentifikovaných lietajúcich objektov zostrelili USA v poslednom období viacero.

Áno, je to pravda, titulok neklame. Americké letecké sily skutočne zostrelili UFO. S najväčšou pravdepodobnosťou, ktorá hraničí s istotou, ale nejde o mimozemšťanov.

Hoci si väčšina ľudí pod pojmom UFO predstaví „lietajúce taniere“, ktoré sú považované za dopravné prostriedky mimozemských civilizácií, v skutočnosti je táto skratka odvodená od termínu Unidentified Flying Object, teda neidentifikovaný lietajúci objekt, ako hovorí aj Wikipedia. Ten vôbec nemusí byť mimozemského pôvodu, avšak v čase pozorovania nie je jeho pôvod známy, takže sa označuje ako UFO.

Tento pojem sa v posledných dňoch dostal viac do popredia vďaka opätovnému pozorovaniu nezvyčajných objektov nad Severnou Amerikou. Prvý z nich spozorovali Američania začiatkom februára vo veľkej výške. Ako sa zistilo, šlo napokon o celkom prozaickú vec – balón. Americké ozbrojené sily ho napokon zostrelili nad Atlantickým oceánom, kde padajúce trosky nemohli nikoho ohroziť. Bolo to dôležité bezpečnostné opatrenie, keďže mal údajne výšku okolo 60 metrov a zariadenie, ktoré bolo pod ním upevnené, mohlo vážiť asi tonu.

K jeho vypusteniu sa prihlásila Čína, ale obidve strany sa začali sporiť ohľadom jeho určenia. Číňania tvrdia, že šlo o meteorologický balón na skúmanie atmosférických javov, ktorý sa nedopatrením dostal mimo plánovanej trasy, ako uvádza agentúra TASR v prebranej správe AFP. Naopak, Američania a niektorí odborníci sú presvedčení, že to bol špionážny balón, ktorý mohol skúmať územie štátu Montana, kde Spojené štáty americké (USA) skladujú medzikontinentálne rakety.

Medzičasom boli zostrelené ďalšie tri neznáme objekty, jeden nad Kanadou a dva nad USA, ktoré ale vyzerali inak ako prvý balón. Boli menšie a líšili sa aj tvarom. V čase písania tohto textu o nich neboli známe žiadne bližšie informácie.

BalónZdroj: Pixabay.com/Samueles
ilustračné foto

Balóny majú oproti satelitom pár výhod

Na špionáž sa dnes využívajú hlavne satelity a nie balóny, ktoré sa na pozorovacie účely používali v I. svetovej vojne. Hoci sa dnes môžu zdať ako zastarané technické prostriedky, na špionáž sa hodia, prekvapujúco, aj dnes.

Ako totiž v podcaste Dobré ráno portálu SME.sk vysvetlil redaktor Matúš Krčmárik, satelity majú pravidelnú obežnú dráhu na orbite Zeme a dá sa odsledovať, kde sa asi práve nachádzajú a zariadiť sa podľa toho. Navyše, nie sú stacionárne, takže jeden satelit nedokáže nepretržite pozorovať jedno miesto. Balón s tým problém nemá, je možné, aby zotrvával nad jednou lokalitou. Nespotrebuje pri tom ani veľa energie, keďže na rozdiel napríklad od špionážnych dronov ide o zariadenie, ktoré je ľahšie ako vzduch. No a v neposlednom rade, balóny sú podstatne lacnejšie.

Podobných neidentifikovaných objektov sa na oblohe dá nájsť pomerne veľa, ale doteraz nedochádzalo k tomu, že by boli zostreľované a že by o tom nejaká vláda tak otvorene informovala, ako teraz tá americká.

Pre vyváženosť treba spomenúť aj postoj Číny. Jej vedenie tvrdí, že i americké balóny prenikajú do jej vzdušného priestoru. Podľa správy, ktorá zverejnil portál Spravy.rtvs.sk, k tomu od januára 2022 údajne došlo viac ako desaťkrát. Biely dom tieto tvrdenia popiera.

Jedna z posledných správ je len z dnešného (14. 2. 2023) dňa a týka sa Rumunska, kde bol takisto spozorovaný lietajúci objekt pripomínajúci meteorologický balón. Ako informujú Aktuality.sk v agentúrnej správe TASR, vyštartovali k nemu dve stíhačky MiG-21, ale nepodarilo sa im ho nájsť.

Viaceré zdroje tvrdia, že Čína má už roky rozpracovaný špeciálny špionážny program, prostredníctvom ktorého zbiera informácie o vojenských a ďalších strategických zariadeniach v štátoch na minimálne piatich kontinentoch. Doteraz štáty na tieto aktivity príliš nereagovali, keďže detegovať takéto balóny nie je jednoduché. Američania ale údajne zaviedli novú technológiu zisťovania ich prítomnosti v atmosfére, čo môže byť vysvetlením náhleho vzostupu príslušných incidentov.

Celú kauzu budeme ďalej sledovať a prinesieme nové informácie.

Zdroj: vlastné, Wikipedia.org, Teraz.sk, Podcasty.sme.sk, Aktuality.sk, Spravy.rtvs.sk

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.