Americká polícia po prvý raz v histórii použila na zneškodnenie zločinca v Dallase robota. Roboti spolupracujú s políciou ale aj s požiarnikmi už dávnejšie, ale priama likvidácia nebezpečného človeka robotom je tu po prvý krát. Samozrejme, to vyvolalo celý rad otázok.

Viacerí experti na policajné právo sa už vyjadrilo, že je jedno, ako bude útočník zlikvidovaný, ak sa pritom zachránia nevinné životy. Je však nemalá skupina ľudí, ktorí sa domnievajú, že zabitie človeka robotom je niečo nové, čo zákony zatiaľ nepokrývajú a prieči sa to aj samotným princípom robotiky.

V skutočnosti v piatok americká polícia použila robota tak, že na neho umiestnila bombu a robot sa dostal do blízkosti útočníka. Robot ho pri výbuchu bomby zneškodnil.

Ako sme zistili ide o robota známeho pod menom Marcbot s tým, že mu bola upravená časť pre nosenie bomby. Nejde o autonómneho robota, ale ovláda ho človek na diaľku. Rovnako to nie je humanoidný robot, ktorého by si útočník mohol pomýliť s človekom. Ešte pripomeňme, že vo výbave amerických záchranných jednotiek je aj robot od firmy iRobot. Tento vlastnia aj požiarnici na Slovensku.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.