Takáto funkcia by sa zišla aj u nás.

Americký T-Mobile oznámil, že od 5. apríla 2017 spustí novú technológiu, ktorá bude automaticky upozorňovať na potenciálne podvodné telefonáty. V praxi to znamená, že systém by mal automaticky rozpoznať telefónne čísla, ktoré napr. každému oznamujú výhru v súťaži (treba sa len zúčastniť prezentácie produktov) alebo majú iné, nie úplne čestné zámery.

T-Mobile bude novú službu ponúkať automaticky a bezplatne. Používateľom sa v prípade podozrenia na podvodný telefonát zobrazí informácia „Scam Likely“ (pravdepodobne podvod) a na základe tejto informácie sa môžu rozhodnúť, či hovor príjmu alebo nie. To by sa zišlo aj u nás, v prípade hovorov z neznámych čísel často nevieme, či má zmysel hovor prijať, prípadne sa snažiť zavolať späť.

Používatelia paušálov od T-Mobile si budú taktiež môcť aktivovať automatické blokovanie hovorov, ktoré sú potenciálne podozrivé. Môže sa síce stať, že by systém zablokoval aj legitimný hovor, avšak operátor tvrdí, že používa pravidelne aktualizovanú databázu podvodných čísel a aktualizuje ju aj na základe „heuristiky a inteligentného rozpoznávania podvodných telefonátov„. Uvidíme, či časom takéto technológie začnú využívať aj slovenskí operátori.

Zdroj: Android Police

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit