Vedeli ste, že ľuďom s nepriaznivým genetickým základom sa môže vitamín D vstrebávať až o 50 % horšie? Viete, že väčšina ľudí potrebuje približne o 30 % vyšší denný príjem železa, aby dosiahla optimálny stav? A vedeli ste, že 20 % Európanov trpí intoleranciou laktózy a až 45 % z nich si tento problém neuvedomuje?

Každý človek je jedinečný, a to, čo funguje u jedného, u iného vôbec nemusí, dokonca mu to môže škodiť. Každý z nás má totiž špecifickú genetickú podobu, a preto má aj špecifické nutričné potreby. Ak poznáme svoje genetické predispozície, sme schopní porozumieť fungovaniu nášho tela a zlepšiť kvalitu nášho života zlepšením stravovacích návykov, diéty či pohybu. Allianz – Slovenská poisťovňa preto v spolupráci so slovinskou spoločnosťou GenEplanet prichádza na trh s unikátnou novinkou na poistnom trhu – genetickou analýzou NutriFit program.

Uvedením programu NutriFit chceme prispieť k ešte lepšej starostlivosti o našich klientov. Vďaka programu môžeme prichádzať do styku s klientom nielen pri vzniku poistnej udalosti, ale aj počas trvania poistenia, ideálne tak, aby sme vzniku poistnej udalosti predišli. Na základe analýzy vzorky z ústnej sliznice klientovi poskytneme konkrétne odporúčania, ktoré mu môžu zlepšiť jeho zdravie a životný štýl a tým prispieť k prevencii vzniku niektorých ochorení, najmä kritických chorôb. Zároveň kladieme veľký dôraz na ochranu osobných údajov a súkromia klienta, keďže genetickú analýzu vykonávajú certifikované laboratóriá v zahraničí. Poisťovňa nemá žiadny prístup k analyzovaným vzorkám ani k samotným výsledkom analýzy. Výsledky rozboru preto nemajú žiaden vplyv na určenie rizikových skupín či výšku poistného pre klientov,“ zdôrazňuje viceprezident rezortu produktov a upisovania rizík Allianz – SP, Jozef Paška.

NutriFit – program priamo na telo

NutriFit program je individuálne nastavený plán na výživu a životný štýl na základe genetickej analýzy jednotlivca. Nutrigenetická analýza obsahuje 30 špecifických analýz, zameraných na zlepšenie kvality života edukovaním klienta v jednotlivých oblastiach a poskytuje mu personalizované odporúčania na základe jeho individuálnych potrieb.

Vďaka programu NutriFit klient zistí:

  • ako si najlepšie udrží ideálnu hmotnosť,
  • aký vplyv majú gény na jeho metabolizmus,
  • aké minerály a vitamíny potrebuje jeho telo,
  • aký šport je najvhodnejší vzhľadom na jeho genetické predispozície,
  • aké zmeny potrebuje urobiť vo svojom životnom štýle, aby žil zdravšie,
  • akú má genetickú predispozíciu na starnutie a vznik zápalov,
  • ako môže vďaka zdravšiemu stravovaniu predchádzať vzniku civilizačných chorôb.

Iný človek, iná DNA

Rôzni ľudia môžu absorbovať, tráviť, uskladňovať a metabolizovať jednotlivé živiny odlišným spôsobom. „Ak ľudia poznajú svoje genetické predispozície a dedičné hendikepy, cielenými zmenami svojej životosprávy dokážu znížiť potenciálne negatívne zdravotné následky a hrozby, vyplývajúce zo slabších stránok svojich génov. Vhodnými stravovacími a diétnymi návykmi tak dokážu významnou mierou eliminovať vznik závažných civilizačných chorôb,” hovorí interný lekár, gastroenterológ Peter Minárik, ktorý sa špecializuje na výživu a dietetiku.

Odporúčania na zdravší život

Genetickú analýzu vykonáva renomovaná slovinská spoločnosť GenEplanet, ktorá má zastúpenie vo viac ako 30 krajinách sveta. Výsledky DNA analýzy vyhodnotia odborníci a na ich základe pripravia pre klienta personalizovanú správu. „Na viac ako 100 stranách klientovi ponúkneme detailné informácie a konkrétny návod tak, aby s pomocou NutriFit programu mohol žiť zdravšie a predchádzať vzniku civilizačných ochorení,“ približuje obchodný riaditeľ spoločnosti GenEplanet Matjaž Petrovič.

Nutrigenetická analýza obsahuje napríklad informácie ako naše telo reaguje na tuky a sacharidy či akú máme citlivosť na inzulín a glutén. Na základe toho nám odporučí, aké potraviny a v akých množstvách by sme mali jesť, aby sme si zabezpečili prísun dôležitých vitamínov ako B6, B9, B12, D, E a minerálov draslík, sodík a železo. Dozvieme sa tiež, aká je naša svalová štruktúra a genetická svalová predispozícia a aké športy nám najlepšie pomôžu zväčšiť objem našej svalovej hmoty,“ približuje Martin Šiška z oddelenia manažmentu životných produktov Allianz – SP.

Identita klienta je chránená

NutriFit program získajú všetci klienti Allianz – SP, ktorý si od 1. júla 2018 v rámci životného poistenia Šťastný Život, Flexi Život alebo investičných životných produktov uzatvoria poistenie kritických chorôb a splnia stanovené podmienky, ktoré sú uvedené vo verejnom prísľube pre NutriFit program na stránke www.allianzsp.sk. Analýza vzoriek sa vykonáva v certifikovanom laboratóriu s akreditáciou ISO v Ljubljane v Slovinsku. Vzorky sa analyzujú v súlade so štandardmi a požiadavkami EÚ a v súlade s normami upravujúcimi ochranu osobných údajov.