10. verzia systému Android príde na jeseň tohto roka.

Google na svojej vývojárskej konferencii Google I/O 2019 oficiálne oznámil hlavné vylepšenia operačného systému Android 10 Q. Nová verzia prinesie systémový tmavý režim, oficiálnu podporu pre skladateľné telefóny, vylepšené ovládanie pomocou gest, pokročilejšie nastavenie súkromia a tiež inteligentné skratky pre notifikácie aplikácií tretích strán.

Android tiež čoskoro ponúkne vylepšeného Google Asistenta a nový režim v aute, avšak tieto funkcie budú dostupné aj pre ostatné verzie systému Android. 7 hlavných vylepšení a noviniek v Android 10 Q:

Systémový tmavý režim

Niektorý výrobcovia už túto funkciu zakomponovali do svojich nadstavieb, napr. Huawei či Samsung. V Android Q však bude tmavý režim podporovaný na systémovej úrovni, keďže Google ho priamo zakomponuje do operačného systému.

Tmavé rozhranie budú okrem používateľského rozhrania Androidu ponúkať aj systémové aplikácie od Googlu. Niektoré z nich túto funkciu obsahujú už dnes, do uvedenia Androidu Q bude tmavý režim dostupný pre všetky Google aplikácie.

Medzi tmavým a svetlým režimom sa budete môcť prepínať podľa potreby, tmavý režim sa automaticky aktivuje v režime šetrenia batérie. Google tiež pripravuje API pre vývojárov tretích strán, ktorý tak budú môcť zosúladiť svetlú alebo tmavú tému svojich aplikácií s vašim nastavením.

Porovnanie svetlého a tmavého režimu. Zdroj: Google

Podpora pre skladateľné zariadenia

Android Q bude natívne podporovať skladateľné telefóny. V praxi to znamená, že rozhranie operačného systému bude prispôsobené skladaniu alebo rozkladaniu obrazovky a okamžite sa tomu prispôsobí. Ak budete hrať napríklad hru v režime smartfónu a zariadenie rozložíte do režimu tabletu, aplikácia automaticky vyplní celú obrazovku.

Android Q tiež ponúkne lepší zážitok z používania viacerých aplikácií na jednej obrazovke, čo je jedno z hlavných lákadiel skladateľných zariadení.

Toto krátke video vám ukáže, ako funguje podpora skladateľných zariadení v rôznych režimoch používania

Vylepšené ovládanie pomocou gest

Android 9 Pie priniesol úplne nové gestové ovládanie a verzia 10 Q ho trošku vylepší. Prepínanie sa medzi aplikáciami a návrat na domovskú obrazovku bude fungovať totožne, zmení sa spôsob, akým aktivujete tlačidlo Späť. V prípade Androidu 9 Pie sa toto tlačidlo podľa potreby objavilo na systémovom riadku.

V Androide Q však aktivujete funkciu Späť posunutím prsta doľava alebo doprava z boku obrazovky – takto to funguje už dnes na zariadeniach od Huawei či Honoru s nadstavbou EMUI.

Vylepšenia sa dočká aj ovládanie gestami. Zdroj: Google

Nový režim sústredenia a nástroje pre rodičov

Android 9 Pie priniesol funkciu Digitálna rovnováha. Jej cieľom je, aby ste mobilné zariadenia so systémom Android používali rozumnejšie a mali prehľad o tom, koľko času strávite s jednotlivými aplikáciami.

Google túto funkciu v Androide 10 Q vylepší o nový režim sústredenia. Jeho pointa spočíva v tom, že Android obmedzí vami zvolené aplikácie a ich notifikácie. Režim sústredenia si teda aktivujete, keď potrebujete pracovať na niečom dôležitom a nechcete, aby vás niektoré aplikácie vyrušovali.

Google v Androide 10 takisto zakomponuje nástroje pre rodičov priamo do operačného systému. Doteraz boli tieto nástroje dostupné vo forme aplikácie, od Androidu Q budú jeho systémovou súčasťou.

Nástroje pre rodičov budú systémovou súčasťou Androidu 10 Q. Zdroj: Google

Inteligentnejšie notifikácie

Google s každým novým Androidom vylepšuje systém notifikácií. V minulosti pridal viacero rôznych kategórií, vďaka čomu ste si mohli prispôsobiť, kedy vás bude aplikácia otravovať o pozornosť a kedy nie. Android 10 Q by mal priniesť inteligentnejšie notifikácie v tom zmysle, že vám budú ponúkať kontextové skratky na rôzne akcie.

Príkladom je, že si píšete s kamarátom a ten vám pošle adresu, kam sa máte dostaviť. Android Q by to mal pochopiť a okrem rýchlej odpovede by vám mal ponúknuť aj spustenie navigácie na zadanú adresu. Sami sme zvedaví, nakoľko táto funkcia uľahčí používanie telefónu. Takisto by mali pribudnú rýchle odpovede pre aplikácie tretích strán.

Notifikácie budú inteligentnejšie. Zdroj: Google

Väčší dôraz na súkromie

Google zabudoval do Androidu Q niekoľko vylepšení, ktoré majú lepšie strážiť vaše súkromie pred aplikáciami. Nová verzia umožní blokovanie automatického spúšťania aplikácií na pozadí a tiež vám dá viac možností pri definovaní, ako budú aplikácie pristupovať k vašej lokalite. Podobne ako na iPhone si budete môcť nastaviť, aby aplikácia získala informácie o vašej polohe iba počas aktívneho používania a nie vždy, keď sa jej zachce.

V nastaveniach tiež nájdete novú položku Súkromie, ktorá umožní pristupovať k rôznym nastaveniam a spravovať vaše dáta.

Nastavenie lokality v Android 10 Q. Zdroj: Google

Živé titulky

Funkcia živé titulky umožní tvorbu titulkov v reálnom čase a to bez ohľadu na zdroj obsahu. Inak povedané, či už pozeráte video na YouTube, Facebooku, cez webový prehliadač alebo či komunikujete cez video a hlasový hovor alebo počúvate audio nahrávku, táto funkcia bude generovať titulky.

Zatiaľ nevieme, či bude medzi podporovanými jazykmi aj slovenčina, každopádne, prínos funkcie je zrejmý. Ocenia ho používatelia s postihnutím sluchu ale aj ľudia, ktorí si chcú pozrieť príbehy na sociálnych sieťach bez zvuku. Takto jednoducho zistia, čo používatelia hovoria aj bez toho, aby ich museli počúvať.

Pozrite si video, ako fungujú živé titulky

Operačný systém Android 10 Q sa dostane na trh na prelome leta a jesene.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Android 9 Pie v praxi

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit