Operačný systém prejde významnou optimalizáciou.

Téme sa podrobne venoval portál XDA-Developers. Opisuje množstvo optimalizácií, ktoré Google pripravil pre skladacie telefóny. Aktualizácia na verziu 12.1 príde približne v polovici “životného cyklu” Androidu 12.

Už teraz môžeme predpokladať, že pripravovaná aktualizácia prinesie menšie zmeny pre bežné smartfóny, pričom vo väčšej miere bude zameraná na skladacie telefóny. Rovnako môžeme predpokladať, že uvedenie skladacieho telefónu Google Pixel sa môže zhodovať práve s uvedením Androidu 12.1. To znamená, že pravdepodobne 19. októbra, počas predstavenia série Pixel 6, žiadny Pixel Fold neuvidíme. 

Android 12.1Zdroj: XDA-Developers

Viaceré dizajnové prvky Androidu 12.1 prezrádzajú úroveň optimalizácie pre skladacie zariadenia. Na pravej strane uzamknutej obrazovky sa nachádza prístup k notifikáciám, informáciám o batérii a stave. Ľavá strana je vyhradená pre čas a dátum, pričom ikona odomknutia je umiestnená uprostred.

Zdá sa, že kľúčovým prvkom Androidu 12.1 je panel úloh, ktorý umožňuje zakotviť až päť aplikácií. Ten je natívne integrovaný s funkciami multitaskingu a rozdelenej obrazovky celého systému.

Android 12.1Zdroj: XDA-Developers

Aplikácie a prvky používateľského rozhrania prvej strany teraz využívajú na zobrazovanie informácií a podmenu obe strany displeja. Panel oznámení je rozdelený na dve časti so samostatnou kartou na pravej strane pre oznámenia, zatiaľ čo prepínače rýchleho nastavenia zostávajú na ľavej strane.

Režim rozdelenej obrazovky má nový vzhľad s väčšou deliacou čiarou, ktorá je teraz tmavosivá namiesto čiernej. Dostupná je aj funkcia dvojice aplikácií, ktorá umožňujú otvoriť dve aplikácie iba z jednej ikony. Táto funkcia je dobre známa najmä používateľom smartfónov Galaxy Note. 

Novinkou je aj možnosť priameho otvárania oznámení v režime rozdelenej obrazovky, nové animácie pri štarte systému a open source tematický engine, ktorý bude vo verzii Android 12 exkluzívne dostupný iba pre smartfóny Pixel. S príchodom verzie 12.1 by sa mala táto možnosť dostať na viacero zariadení.

Zdroj: XDA-Developers

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.