Nová verzia systému Android prináša pomerne výrazné vizuálne zmeny.

Google uvedie operačný systém Android 12 na prelome leta a jesene, pričom prvé vývojárske a beta verzie začne distribuovať v priebehu tohto mesiaca. Portál XDA Developers v predstihu získal screenshoty z novej verzie systému, ktoré prezrádzajú pripravované zmeny používateľského rozhrania.

Pokiaľ zverejnené screenshoty naozaj predstavujú operačný systém Android 12, potom sa môžeme tešiť na nový notifikačný panel a upravený dizajn rýchlych nastavení. Všimnite si, že prakticky všetky prvky používateľského rozhrania majú ešte viac zaoblené hrany ako doteraz a trochu vzdušnejší dizajn v porovnaní s aktuálnou verziou systému Android. Je to vidieť na dizajne notifikácií a tiež na znížení počtu rýchlych nastavení zo 6 na 4.

Android 12

Používateľské rozhranie systému Android 12 a nastavenie súkromia. Zdroj: XDA Developers

Notifikácie systému Android 12 sú stále rozdelené na konverzácie a notifikácie – teda upozornenia z komunikačných a ostatných aplikácií. Túto novinku priniesol Android 11. Novinkou v Androide 12 by malo byť upozornenie na práve používaný fotoaparát či mikrofón telefónu, čo prezentujú nové zelené ikony v hornom stavovom riadku. Podobnú funkciu ponúka aj iOS.

A keď už spomíname iOS – na internete sa objavilo niekoľko názorov, podľa ktorých sa Android 12 približuje dizajnom k operačnému systému od Applu. Dôvodom môžu byť aj nové konverzačné widgety na domovskej obrazovke, ktoré zobrazujú posledné správy, zmeškané hovory či iné dôležité informácie o ľuďoch. Tieto widgety by vraj mali byť systémovou súčasťou Androidu 12 na všetkých zariadeniach.

Pripomína nová verzia Androidu aj vám systém iOS?

Android 12

Nové konverzačné widgety v systéme Android 12. Zdroj: XDA Developers

Zdroj: XDA Developers

Prečítajte si aj:

Android 11 oficiálne: Zameraný na ochranu súkromia

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit