Nasledovať bude prvá verejná beta verzia.

Prvý náhľad pre vývojárov Androidu 13 bol vydaný ešte minulý mesiac, avšak Google teraz uvoľnil aj jeho pokračovanie. Stabilnú verziu OS Android 13 pritom očakávame až niekedy na jeseň.

Jednou z noviniek DP2 je aj nové pravidlo pre aplikácie, ktoré budú musieť pred odosielaním oznámení o to najskôr požiadať. To znamená, že všetky aplikácie v Androide 13 budú musieť pred odoslaním oznámení používateľa o tom najskôr informovať, a ten im podľa svojich preferencií udelí alebo zamietne toto povolenie.

Aplikácie dostanú aj vývojármi voliteľné možnosti odstraňovania skôr udelených a neskôr nepotrebných oprávnení. Okrem toho sa do systému dostáva aj zmena rozloženia textu a podpora písiem a emoji COLR 1. Ide o nový formát, ktorý je dobre čitateľný pri akejkoľvek veľkosti.

Zmeny v systéme Android 13 sa začínajú postupne implementovať, čiže vývojári sa už teraz môžu prihlásiť do testovania. Android 13 okrem toho získava aj podporu pre Bluetooth LE Audio. Ide o bezdrôtový zvuk „novej generácie„, ktorý je vytvorený tak, aby celkom nahradil „klasický Bluetooth„. 

Bluetooth LE ponúkne zvuk vo vysokej kvalite, avšak ten nebude mať žiadny vplyv na spotrebu energie. Okrem prínosu pre poslucháča ako jednotlivca, táto novinka bude užitočná aj pri zdieľaní a vysielaní zvuku.

Android 13 okrem toho bude ešte užitočnejší pre rôzne nasadenia a oblasti. Google do systému pridáva aj podporu štandardu MIDI 2.0. Tá prostredníctvom USB umožní pripojiť hardvér MIDI 2.0, čo by mohlo byť prínosné predovšetkým pre hudobníkov.

Ani túto verziu Androidu 13 (DP2) však neodporúčame inštalovať, pokiaľ nie ste vývojár. Prvá verejná Beta by mala byť dostupná už o mesiac pre zariadenia Google Pixel. Veríme, že veľa podstatného sa dozvieme aj na vývojárskej konferencii Google I/O 2022, ktorá sa bude konať začiatkom mája.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.