Zatiaľ iba pre smartfóny Google Pixel.

Spoločnosť začiatkom februára predstavila prvý vývojársky náhľad systému Android 13, pričom už o pár dní vydala jeho druhú verziu. Portál Notebookcheck teraz informuje, že Google oficiálne potvrdil, že Android 13 je aktuálne dostupný vo svojej prvej verejnej beta verzii.

To znamená, že nemusíte byť vývojár, aby ste si mohli vyskúšať prvé novinky, ktoré Google pripravil v novej verzii Androidu. Na to vám stačí vlastniť podporovaný telefón Google Pixel. Jednou z prvých noviniek je zvýšenie úrovne kontroly nad aplikáciami, ktoré používajú multimediálne súbory.

Google už vo februári naznačil, že Android 13 bude dostupný už v apríli vo verejnej beta verzii, čo znamená, že všetko ide podľa plánu, aj keď sa zdá, že prvá beta verzia mohla prísť o pár dní skôr. Spoločnosť aktuálne vyzýva „odvážnejších používateľov“ systému Android, aby si nové funkcie už teraz vyskúšali vo svojich zariadeniach.

Android 13 má vo svojej prvej beta verzii priniesť nové vyskakovacie dialógové okná s povoleniami, ktoré sa týkajú jednotlivých mediálnych súborov. Používateľ si v novej verzii systému môže detailne určiť, či chce aplikácii povoliť alebo zakázať prístup k fotografiám, k videám alebo k zvukovým súborom, a nie ku všetkému naraz, ako tomu bolo doteraz. 

Majitelia smartfónov Pixel 4 až 6 sa môžu do beta programu registrovať už od 27. apríla.

Zdroj: Notebookcheck

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.