Kvalitná softvérová podpora je čoraz dôležitejšia. 

Takmer všetky moderné mobilné zariadenia majú čo ponúknuť. Po hardvérovej stránke sa dá povedať, že sú pre veľa užívateľov postačujúce, aj keď nie sú zrovna vlajkovou loďou. Veľa výrobcov sa preto začína čoraz viac sústrediť na to, čo je pri nich podstatné. Je to softvérová podpora.

Donedávna bola softvérová podpora smartfónov rôzna. Bola vo väčšine prípadov nedostačujúca, alebo ešte horšie. Teraz sa to našťastie mení a veľa výrobcov začína poskytovať skutočne luxusnú podporu svojich zariadení.

Google si je tejto snahy výrobcov vedomý. Teraz, iba pár mesiacov po vydaní Androidu 12, spoločnosť vydala prvý vývojársky náhľad celkom novej verzie OS – Android 13.

Aby to nevyzeralo tak, že nový systém je na ceste k verejnému testovaniu, treba poznamenať, že ide len o „prvý pohľad“ na pripravovaný OS a je určený len pre vývojárov.

Prvé verejné testovanie Androidu 13 je naplánované na apríl tohto roka, zatiaľ čo finálnej verzie by sme sa mali dočkať približne o dva až tri mesiace neskôr. Podrobný časový plán príchodu jednotlivých verzií si môžete pozrieť na časovej osi.

Druhý náhľad pre vývojárov by mal byť vydaný v marci, beta verzie v apríli a v máji. Následne budú vydané dve zostavy s označením „Platform Stability„, ktoré by mali byť pripravené v júni a júli.

Android 13Zdroj: GSMArena
Android 13

Prvé novinky

O nejakých výrazných novinkách je asi skoro hovoriť, taže sa pozrime na to, čo zatiaľ vieme. Google bude aj v tejto verzii systému pokračovať vo zvyšovaní jeho súkromia a bezpečnosti. To prinesie aj bezpečnejšie zdieľanie fotografií. Bude pritom jedno, či tieto súbory budú uložené lokálne alebo v cloude. Nakoniec nebude ani potrebné, aby aplikácia pri zdieľaní potrebovala povolenie na zobrazenie všetkých médií.

Táto bezpečná forma by mala byť neskôr sprístupnená aj pre používateľov od Androidu 11 so službami Google Play. Okrem toho budú do Obchodu Play pridané nové aktualizačné moduly. Novinkou má byť aj schopnosť nachádzať “zariadenia na blízku” a pripájať sa k nim prostredníctvom Wi-Fi bez toho, aby potrebovali povolenie na určenie polohy. 

Zmenou prejde aj lišta rýchleho nastavenia. Tieto dlaždice bude možné pridávať pomocou nových dialógov a priamo z aplikácie. To všetko zabezpečí nové API rozhranie.

Dizajn Material You bude v ďalšej verzii systému Android ešte viac prepracovaný. V Androide 13 bude toto pravidlo aplikované na všetky ikony aplikácií. Doteraz bolo použité iba pri aplikáciách od Google. Aby sa to mohlo dosiahnuť, bude potrebná väčšia spolupráca aj s vývojármi aplikácií. Tí budú musieť spoločnosti Google poskytnúť ich ikony. Tieto zmeny sa budú najskôr aplikovať pre smartfóny Google Pixel a neskôr sa dostanú aj do zariadení iných výrobcov. Ďalšou praktickou zmenou je možnosť vybrať si jazyk na úrovni aplikácie.

Náhľad pre vývojárov TPP1.220114.001 je dostupný pre tieto zariadenia: Pixel 6 Pro, Pixel 6, Pixel 5a 5G, Pixel 5, Pixel 4a 5G, Pixel 4a, Pixel 4 XL alebo Pixel 4.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.