Fragmentácia systému Android je aj po 15 rokoch problémom.

Zatiaľ čo Apple sa darí udržiavať svoje iPhony aktualizované na najnovšiu verziu iOS a podľa najnovších štatistík je iOS 16 nainštalovaný na 81 percentách aktívnych jablčných telefónov, pri Androide je situácia úplne iná.

Ako totiž informuje spoločnosť Google, najnovšia verzia Android 13 je nainštalovaná na 14,7 percentách aktívnych zariadení na celom svete. Od apríla narástla len mierne, jej podiel sa zvýšil z 12,1 percenta.

Najrozšírenejšou verziou je stále Android 11, hoci spoločne s Androidom 12 a 10 zaznamenal určitý pokles. Stále mu však s 23,1 percentom patrí prvé miesto. Pre porovnanie, Android 10 na druhom mieste má 17,8 percenta a Android 12 má 16,3 percentný podiel. Najnovšej verzii Android 13 tak patrí až štvrtá priečka.

Zaujímavé je, že jedinou ďalšou verziou Androida, ktorá zaznamenala medzi aprílom a júnom rast, je Android 8 Oreo, ktorý sa posunul zo 6,7 percenta na 8,3 percenta(hoci v januári mal 9,5 percenta). Nie je však jasné, čo tento výkyv spôsobilo.

Spoločnosť Google pravidelne zhromažďuje uvedené štatistické údaje na základe zariadení, ktoré sa pripojili k obchodu Play počas sledovaného sedemdňového obdobia.

Zdroj: 9to5google.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.