Stalo sa tak iba rok po jeho vydaní.

Výrobcovia Android zariadení si uvedomujú dôležitosť kvalitnej softvérovej podpory. Práve od nej čoraz viac závisia úspešné predaje ich zriadení, keďže situácia na trhu so smartfónmi sa za uplynulé roky výrazne zmenila. Už iba letmý pohľad do histórie systému Android nenechá nikoho chladným. Systém od svojho vzniku totiž zápasil s rozvetvenosťou, ktorú spoločnosť Google veľmi ťažko kontrolovala. Aj preto sa pravdepodobne spoločnosť Google rozhodla, že prestane zverejňovať štatistiky distribúcie jednotlivých verzií systému Android, lebo tie nikdy nevyzerali dobre a zbytočne „prilievali olej do ohňa„. 

Pripomeňme si, že tieto štatistiky boli naposledy aktualizované za obdobie do mája 2023 a odhalili nelichotivú pravdu o systéme Android. V tom čase bol totižto Android 11 najrozšírenejšou verziou operačného systému, ktorá bola nainštalovaná na 23,1 % zariadení. Zdá sa však, že tento rok sa situácia začína konečne meniť k lepšiemu.

Najnovšie štatistiky sú zozbierané za obdobie do 1. októbra 2023. Prekvapujúce pritom je, že minulý rok vydaný Android 13 je najrozšírenejšou verziou operačného systému, ktorý je už nainštalovaný na 22,4 % zariadení. Tieto čísla zároveň prezrádzajú výrazný nárast o 7,4 %, ktorý sa udial za štyri mesiace od zverejnenia prechádzajúcich štatistík. Dosiahnutý úspech Androidu 13 je pôsobivý aj z dôvodu, že počas veľmi krátkeho obdobia sa dostal do veľkého množstva aj lacných zariadení. Nehovoriac o tom, že začiatkom tohto roka bola situácia okolo Androidu 13 oveľa horšia.

Keďže pred pár týždňami bol vydaný Android 14, a viacerí výrobcovia už spustili aktualizačné plány na túto verziu systému, tak je možné, že Android 13 už nebude tak výrazne rásť. Okrem toho sa zdá, že viacerí výrobcovia, na čele so Samsungom a Xiaomi, zvýšili snahy na dosiahnutie čo najefektívnejšej softvérovej podpory. 

Najnovšie štatistiky ďalej prezrádzajú, že Android 11 je druhou najpopulárnejšou verziou, hoci jeho podiel klesol z 23,1 % na 21,6 %. Android 10 je treťou najpopulárnejšou verziou. Napriek tomu, že bol zaznamenaný pokles o 1,7 %, Android 10 je nainštalovaný na 16,1 % všetkých zariadení, ktoré pristupovali do Obchodu Play do 1. októbra 2023. 

Podiely všetkých verzií systému Android

  • Android 13 (22,4 %)
  • Android 11 (21,6 %)
  • Android 10 (16,1 %)
  • Android 12 (15,8 %)
  • Android Pie (10,5 %)
  • Android Oreo (7,3 %)
  • Android Nougat (2,6 %)
  • Android Marshmallow (1,9 %)
  • Android Lollipop (1,4 %)

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.