O nič neprídeme, z trhu sa dostane preč elektro odpad, ktorý ťažko považovať za smartfón.

Príchodom systému Android 13 sa menia požiadavky na minimálnu hardvérovú konfiguráciu v dvoch parametroch. Ide o navýšenie minimálnej RAM a úložiska. Po novom budú smartfóny potrebovať 2 GB RAM a 16 GB úložisko. Informácie priniesol portál Android Police a takisto sa objavili na Twitteri.

Aktuálne sa dá považovať 4 GB RAM za minimum, ak chcete telefón rozumne používať dnes a ďalšie roky. Rovnako pripúšťame, že 64 GB úložisko môže postačovať, hoci 128 GB vám dá lepšiu rezervu do budúcna. Nebudete musieť tak často prenášať fotografie do cloudu alebo do počítača.

V minulosti smartfóny s 1 GB RAM používali špeciálnu verziu Androidu označenú ako Go Edition. Google ale aj niektorí výrobcovia mali pre najmenej výkonné smartfóny špeciálne aplikácie. Neposkytovali síce plnú funkcionalitu, no líšili sa v detailoch a niekedy ste absenciu funkcií v porovnaní s „ plnou“ aplikáciou ani nepostrehli.

Tieto smartfóny boli určené pre trhy ako Afrika alebo časti Ázie. Doba sa zmenila a nároky sú vyššie, takže aj kapacita 3 GB je na hrane. Odporúčame vyhnúť sa takýmto smartfónom, stále sa dajú na našom trhu nájsť. Rozdiel medzi 3 a 4 GB RAM v konkrétnom modeli je 10 ÷ 20 eur. Nejde teda o vysoký príplatok za smartfón, ktorý máte používať ďalšie obdobie. Investícia sa vám určite oplatí.

Krok zo strany Googlu je pochopiteľný a oceňujeme ho. Zväčša odmietame zvyšovanie systémových nárokov, no tu je to k prospechu používateľov. Používatelia, ktorí sa neorientujú vo svete smartfónov by si takýto telefón mohli kúpiť a neskôr byť sklamaný.

Faktom je, že ani 2 / 16 GB konfigurácia neurobí dieru do sveta, no bude to rozhodne lepšie ako pôvodných 1 / 8 GB. Výrobcovia sa budú musieť snažiť prinášať funkčné smartfóny a nevyrábať defacto nepoužiteľné kusy hardvéru.

Zdroj: Android Police

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.