Na štatistikách, ale aj v praxi vidno, že výrobcovia čoraz viac adaptujú Android 13.

V minulosti Google poskytoval štatistiky na mesačnej báze, teraz sa to deje štvrťročne a používatelia tak môžu vidieť skokové zmeny v prijatí operačných systémov. Pod prijatím máme na mysli implementáciu od výrobcu do svojich smartfónov, pretože na tomto záleží najviac. Hoci si používatelia môžu stiahnuť nový Android aj inou formou, je to spojené s rizikom, že prídu o záruku smartfónu alebo sa im po zásahoch nepodarí nabootovať, Aktuálne má Android 13 iba 12,1% percentný podiel, server StatCounter uvádza podiel okolo 20 %.

android statisticsZdroj: StatCounter

Na základe štatistík na zelenom koláčovom grafe vidno, že najnovší systém od posledného porovnania v januári tohto roku poskočil (zhodne s údajmi StatCountera) vo svojom podiely dvojnásobne. Celkovo sa tomuto systému darí lepšie ako Androidu 12, ktorý mal takmer rok po svojom vydaní iba 13,3 % podiel na trhu.

Hodnotu samotného podielu treba chápať ako súčinnosť ostatných výrobcov zariadení, ktoré vydávajú svoje smartfóny. Tie sú síce vydávané v určitých cykloch, no zároveň sú obdobia, kedy sa viac či menej hrnú do nového systému. Spravidla najnovšiu verziu dostanú vlajkové lode, menej výkonné telefóny musia niekoľko mesiacov čakať.

Situácia sa postupne zlepšuje a stáva sa, že Android 13 dostal smartfón, ktorý bol menej vybavený a v rámci jeho nového uvedenia zároveň predbehol drahší telefón, ktorý výrobca predstavil ako novinku. Nezanedbateľný podiel na trhu má aj Android 11, ktorý má 16,5 % podiel 10. verzia Androidu má na trhu stále takmer štvrtinový podiel.

Tieto údaje sú dôležité nielen pre samotných používateľov, aby sa vedeli zorientovať v tom, ako pristupuje výrobca k vydávaniu najnovších verzií systému pre svoje smartfóny, ale a slúžia ako ukazovateľ pre vývojárov.

Tí totiž musia sledovať podiel operačného systému na trhu, aby vedeli čo najlepšie cieliť svoje produkty. Ja samozrejme je jednoduché vytvoriť aplikáciu alebo hru, ktorá pobeží na najnovšom systéme, avšak treba zohľadniť to, že je tu množstvo používateľov, ktorí majú vo svojich smartfónoch 3 či 4 roky starý Android.

android statisticsZdroj: 9TO5Google

Zdroj: 9TO5Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.