Beta verzia nového Androidu je dostupná už dnes.

Ide o verziu Beta 4, ktorá je znakom posledného testovacieho kola. Nasledovať bude už len finálna verzia a ako prvú ju dostanú zariadenia od Googlu, teda smartfóny série Pixel. Okrem bežných smartfónov budú mať prednostne Android 14 aj skladacie smartfóny Fold a tiež tablety, konkrétne pixel Tablet.

android 14 timeline-desktop-en-beta-4Zdroj: Google

Beta 4 predstavuje v míľniku druhú stabilnú verziu systému. To znamená, že vývojárske rozhrania API a všetky funkcie zamerané na podporu nových funkcií, ako sa majú aplikácie správať, sú už zahrnuté. Vývojári už teraz môžu vytvárať aplikácie kompatibilné s Android 14 a na úrovni API, aké bude používať aj tento systém. Pre vývojárov to znamená mať možnosť v predstihu odskúšať aplikácie v rámci kompatibility.

Najjednoduchší spôsob je použiť 64-bitový obraz systému Android Emulator. Zaregistrovať sa dajú spomenuté verzie teda, skladací smartfón aj tablet a tiež najnovšie telefóny Pixel. Je pravdepodobné, že finálna verzia príde na trh v auguste. To ale neznamená dostupnosť na smartfónoch všeobecne. Hoci sa výrobcovia na nový systém pripravujú v predstihu, implementácia si bude vyžadovať ešte niekoľko mesiacov.

Samsung ale napríklad aj Xiaomi zvykne vydávať nové verzie svojho rozhrania postavenom na novej aktualizácii Androidu. To sa ale týka najčastejšie vlajkových lodí alebo čerstvo predstavených smartfónov. V niektorých prípadoch býva zvykom, že nový systém dostanú aj lacnejšie smartfóny strednej a stredne vyššej kategórie.

Zdroj: Android Dev Blog

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.