Aj samotný Google začal s používaním tejto novinky iba nedávno.

Google pracuje na zlepšení používateľského prostredia skladacích zariadení niekoľko rokov. Stále je však v niektorých prípadoch vidieť, že prostredie aplikácií, alebo aj celkový používateľský zážitok, nie je úplne dokonalý. Prostredie skladacích telefónov by však malo v blízkej budúcnosti dostať zmeny, ktoré používatelia požadujú.

Google potrebné zmeny do systému Android zapracoval až teraz, čiže takmer v “hodine dvanástej”, keďže skladacie zariadenia sa tešia čoraz väčšej popularite. Tá je na vzostupe nielen u spotrebiteľov, ale aj u výrobcov, ktorí do svojej ponuky zaraďujú čoraz modernejšie skladacie zariadenia typu Fold a Flip. Výrobcovia dokonca tieto smartfóny umiestňujú na vrchol svojej ponuky, čo z nich robí drahý a predovšetkým mimoriadne žiadaný produkt.

Predovšetkým pri zariadeniach typu Fold otvára existencia dvoch displejov niekoľko nových možností na používanie telefónu. Pokiaľ ste už niekedy tento typ telefónu používali, tak aj vy ste si určte pomysleli, že produktivita je v niektorých prípadoch vďaka dvom displejom na veľmi vysokej úrovni, ale môže byť ešte lepšia. So systémom Android 14 však aj skladacie zariadenia budú ešte prepracovanejšie, pretože aj aplikácie tretích strán budú môcť využívať oba displeje súčasne.

Samsung Galaxy Z Fold5Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Samsung Galaxy Z Fold5 v kompaktnejšom vyhotovení

Google v rámci tejto iniciatívy v systéme Android 14 aktualizoval modul oblasti okna v knižnici podpory Jetpack WindowManager. V prípade, že výrobcovia skladacích telefónov svoje zariadenia aktualizujú na Android 14, tak vývojári aplikácií tretích strán môžu využiť Jetpack WindowManager a jeho rozširujúce moduly na prepracovanejšie aplikácie pre skladacie telefóny.

Táto zmena aplikáciám tretích strán umožní čítať polohu pántu skladacieho zariadenia, a reagovať na jeho zmeny, a tiež budú môcť zobrazovať dve činnosti aplikácie súčasne v rozložení s viacerými panelmi na externom aj vnútornom displeji.

Medzi prvými spoločnosťami, ktoré implementovali modul oblasti okien pre svoje skladacie zariadenia, sú Google a Samsung. Teraz už iba zostáva dúfať, že aj ostatní výrobcovia budú tieto spoločnosti nasledovať.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.