Pôvodný dátum vydania systému Android 14 sa odkladá pravdepodobne o mesiac.

Operačný systém Android 14 od spoločnosti Google bol oznámený ešte vo februári tohto roka. V tom čase začali rôzne dohady o tom, ako bude finálna verzia systému vyzerať a aké všetky zmeny ponúkne svojim používateľom. Rovnako sa začali vydávať viaceré zoznamy kompatibilných modelov, a tak si dnes už mnohí brúsia zuby na novú aktualizáciu. Po testovaní beta verzií a prvých dojmoch z internej verzie Androidu 14 však teraz zrejme Google narazil na problém. Oficiálne vydanie Androidu 14 prostredníctvom AOSP sa podľa všetkého odkladá až o mesiac, informuje leaker Mishaal Rahman prostredníctvom svojho účtu na Twitteri.

Android 14 mal výjsť už 5. septembra

Oficiálne vydanie systému Android 14 v rámci Android Open Source Programu (AOSP) bolo pôvodne naplánované na 5. septembra. Ako známy leaker a novinár informuje, celý deň sa snažil po oficiálne informácie o vydaní Androidu dopátrať, avšak neúspešne. Zdá sa teda, že Google svoje vydanie Androidu pre verejnosť odkladá, pričom pravdepodobne bude toto zdržanie trvať celý mesiac.

Rahman vo svojom príspevku na Twitteri uvádza, že zraniteľnosti podrobne uvedené v poznámkach k vydaniu zabezpečenia systému Android 14 budú zverejnené 4. októbra 2023. Tento dátum pritom predpokladá že bude aj novým termínom, kedy sa Android 14 otvorí pre verejnosť. V rovnaký deň sa však bude predstavovať aj séria Google Pixel 8, spoločnosť by tak oba veľké kroky mohla vykonať v rovnaký deň.

Kedy získame aktualizáciu do našich smartfónov?

Oneskorenie vydania Androidu 14 prostredníctvom AOSP prináša mierne problémy aj pre výrobcov smartfónov. Taká spoločnosť OnePlus plánovala vydať prvé aktualizácie na Android 14 už koncom septembra, no s oneskorením Googlu je to vysoko nepravdepodobné. Používatelia si teda na aktualizácie pravdepodobne budú musieť ešte počkať.

Vydanie Androidu 14 prostredníctvom AOSP zatiaľ nemá žiadny oficiálny dátum. Odhad leakera smerujúci na 4. október zatiaľ nie je oficiálnou informáciou. Google teda môže zvoliť skorší, no rovnako aj neskorší dátum.

Zdroj: Mishaal Rahman (Twitter)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.