Prvá verzia systému Android 15 je predstavená, kedy príde aktualizácia aj do vášho smartfónu?

Operačný systém Android vytvára spoločnosť Google, ktorá každý rok prináša jednu veľkú aktualizáciu. Poslednou veľkou aktualizáciou, ktorá sa aktuálne dostáva do väčšieho množstva smartfónov, je Android 14. Už teraz sa však rozpráva o jeho nástupcovi, nakoľko Google vydal prvú developerskú verziu systému v podobe Androidu 15. Spolu s ním prichádza aj časový plán spoločnosti s tým, kedy sa najnovší Android 15 dostane pravdepodobne medzi väčšinu používateľov.

Developerskú verziu systému si môžu používatelia aktuálne nainštalovať len do konkrétnych modelov. Google, rovnako ako každý rok, využíva na tieto testovacie fázy svoje vlastné modely zo série Google Pixel, pričom ponúka možnosť aktualizácie len posledným generáciám smartfónov. Už o pár mesiacov však aktualizáciu zaregistrujú viacerí používatelia.

Takto vyzerá plán vydávania systému Android 15

Plán aktualizácií na Android 15 má už teraz Google presne stanovený, pričom si určil, kedy začne vydávať beta verzie medzi používateľov a kedy približne vstúpi do štádia stability systému. Aktuálna podoba Androidu 15 je totiž skutočne nestabilná a pre verejnosť sa zatiaľ neodporúča jej inštalácia. Už v apríli by sa však malo prejsť do štádia vydávania beta verzií systému, ktoré sú o niečo stabilnejšie ako aktuálna verzia. Stále však bude systém obsahovať nejaké chyby, ktoré sa Google bude snažiť vychytať.

Časová os vydania systému Android 15Zdroj: androidauthority.com
Časová os vydania systému Android 15

Google pritom plánuje prechod do štádia stability systému približne v júni, kedy sa začne pripravovať aj na oficiálne vypustenie systému. Postupne teda bude dokončovať posledné kroky predtým, než začnú výrobcovia smartfónov pripravovať vydávanie aktualizácií a taktiež aj Google veľkú vlnu aktualizácie pre svoje modely z radu Pixel.

Kedy teda môžete očakávať prvé aktualizácie vo svojich smartfónoch? Google zatiaľ neurčil, kedy príde Android 15 v stabilnej verzii do smartfónov viacerých značiek. Poukázal však na to, že to skôr ako v auguste nebude. Podľa našich odhadov by to však mohlo byť až niekedy na prelome septembra a októbra, prípadne neskôr. Google sa s novou verziou systému sústreďuje primárne na jeho stabilitu a určite sa teda s jej vydaním ponáhľať nebude.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.