Android 15 v prvej developerskej verzii údajne príde už v najbližších hodinách.

Aj keď oficiálny príchod Androidu 15 do väčšiny smartfónov zatiaľ nie je naplánovaný a určite nie je blízko, tak už teraz sa rozpráva o jeho vypustení. Google totiž v priebehu roka vypúšťa aj niekoľko čiastočných verzií pre developerov. Prvá developerská verzia Android 15 Developer preview 1 by podľa jedného z developerov mala prísť na verejnosť už počas tohto týždňa. Google by tak mohol začať postupne odkrývať informácie o tomto systéme, ktorý príde neskôr počas roka aj do telefónov bežných používateľov.

Developer vo svojom komentári na fóre odkazuje na Android V, čo je označenie práve Androidu 15. Jeho prezývka má byť podľa všetkého Vanilla Ice Cream, čiže Google stále zostane pri prezývaní verzií Androidu podľa sladkých dezertov. Už teraz je však typický čas na to, aby táto developerská verzia systému vyšla na trh, pretože v porovnaní s Androidom 14 je Google v omeškaní.

Android 15 DP1 má prísť v najbližších hodinách

Podľa komentára jedného z developerov na fóre, má Google plánovať vypustenie Androidu 15 DP1 už 15. februára 2024. Očakáva sa, že toto testovanie systému sa pritom bude štandardne týkať len telefónov zo série Google Pixel ako to bolo aj pri minulých verziách. Verzie s označením Developer preview sú však menej stabilné ako štandardné verzie systému a nie sú pripravené na to, aby ich používala široká verejnosť.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23

Google štandardne prvú developerskú verziu systému vypúšťa približne v takomto čase. V porovnaní s minulým rokom je však už teraz v sklze, keďže Android 14 DP1 bol vypustený 8. februára 2023. Vypustenie tejto verzie systému používateľom umožní vidieť prvé zmeny a novinky, ktoré veľká aktualizácia systému prinesie v priebehu roka. O systéme Android 15 pritom toho veľa zatiaľ nevieme.

Len nedávno sme sa však dozvedeli jednu z prvých správ ohľadom tohto systému, ktorá sa týkala možnosti jednoduchého a rýchleho nastavenia telefónu pre jednoduché používanie. Týka sa to najmä zväčšenia systémového písma, väčších ikon na domovskej obrazovke a podobných funkcií. Ďalšie informácie ohľadom Androidu 15 sa tak pravdepodobne dozvieme s verziou DP1.

Zdroj: 9to5google.com, androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.