Vďaka tejto zmene bude používanie smartfónov opäť pohodlnejšie.

Android prešiel poriadne dlhú cestu, ktorá z neho spravila operačný systém, ktorý chcete používať. Je nielen prepracovanejší, používateľsky prívetivejší, ale ponúka aj veľa bezpečnostných prvkov. Pokým veľa vecí je inovovaných “na pozadí”, tak je aj skupina vylepšení, ktorá prispieva k používateľskému komfortu do takej miery, že bez týchto funkcií by ste si už nevedeli predstaviť používať váš smartfón.

Ide napríklad o automatickú reguláciu jasu, ktorá je síce v smartfónoch veľmi dlho, ale ak funguje dobre, tak používatelia o nej ani nevedia. V súvislosti s displejom sa má však objaviť úplná novinka, ktorá bude súčasťou pripravovaného systému Android 15. Už v minulosti Samsung do svojich smartfónov implementoval funkciu sledovania očí, ktorá nechala zapnutý displej aj po uplynutí časového limitu dovtedy, pokým sa používateľ na neho pozeral.

Google Pixel FoldZdroj: Google
Google Pixel Fold

Novinka z dielne spoločnosti Google bude fungovať podobným spôsobom, avšak doba zapnutého displeja sa má skracovať. Google pripravuje funkciu adaptívneho časového limitu, ktorá vypne displej vášho telefónu v momente, keď sa naň nepozeráte. V praxi to môže samozrejme znamenať, že Android 15 môže v určitých scenároch používania skutočne ušetriť nejaké to percento batérie, avšak je možné, že realita nebude až tak ružová. V skutočnosti môže ísť skôr o prvok komfortu používateľa, aby napríklad zbytočne dlho neoslňoval okolie počas používania smartfónu v noci. 

V skutočnosti môže ísť o podobnú tému, ako keď sa pri autách rieši, či štart stop systém skutočne šetrí palivo. Je tu však jeden malý háčik, ktorý sa týka priamo dostupnosti. Je vysoko pravdepodobné, že túto funkciu adaptívneho časového limitu displeja získajú iba telefóny Google Pixel, keďže funkcia údajne nie je súčasťou základného kódu Android (AOSP). 

Je teda otázne, či funkcia adaptívneho časového limitu obrazovky bude iba nejaký čas exkluzívne dostupná pre telefóny Pixel, a či sa neskôr dostane aj do základnej ponuky Android 15 pre ďalšie Android zariadenia. Google možno viac o tejto funkcii prezradí už počas vývojárskej konferencie Google I/O, ktorá sa bude konať 14. mája.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.