Google dodržuje svoj plán a Android 15 je dostupný vo svojej beta verzii.

V súčasnosti je možné vyskúšať si verziu, ktorá je označená ako Beta 1, ale na limitovanom počte zariadení. Používatelia, ktorí nemajú skúsenosti s inštaláciou samotného Androidu, by tento úkon nemali podstupovať. Navyše sa zatiaľ odporúča testovať iba na zariadeniach typu Pixel. Z nášho pohľadu by kompatibilita nemusela byť kritickým hrdlom tejto zostavy. Treba však zobrať do úvahy, že ide zatiaľ o veľmi ranú fázu systému.

To si uvedomuje aj Google a v tejto súvislosti spustil dotazník, v ktorom zisťuje používateľské skúsenosti. Aj z neho je vidieť, že Android v tejto fáze je šitý najmä na vlastné zariadenia. Google totiž zaujíma vaša skúsenosť so systémom, ale len na vybraných modeloch.

android 15 dotaznik googleZdroj: Google

Podľa vývojárov by mal Android 15 pokračovať vo zvyšovaní produktivity, ako aj súkromia používateľov. Zvýšená bezpečnosť sa bude týkať aj prevencie škodlivých kódov, ktoré by mohli bežať na pozadí systému. Tie sa v minulosti ukázali ako úzke hrdlo bezpečnosti používateľa, ktorý netušil, že v systéme povolil aktivitu tohto typu.

Po beta verziách vydávaných až do júna sa začne z testovanie stabilných verzií s tým, že v auguste by mohla byť uvoľnená finálna verzia systému. Ako obvykle, počítame s prvotným nasadením zariadenia Google Pixel, následne v nových smartfónoch, ktoré prichádzajú na trh a až potom v smartfónoch, ktoré majú v súčasnosti Android 14 na zariadení rôznych výrobcov.

Android 15 Beta 1 roadmapZdroj: Google

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.