S aktualizáciou na Android 15 prídu nové vrstvy ochrany.

Aktualizácia na Android 15 bude veľkou zmenou pre viacerých používateľov smartfónov. Tak ako aj predchádzajúce verzie systému, nová verzia Androidu sa sústredí najmä na bezpečnosť. Dôkazom je aj nová funkcia, ktorú má tento systém ponúknuť svojim používateľom. Ide o možnosť poslania aplikácie do karantény v prípade, že sa bude zdať ako škodlivá. Google tak zabezpečí ešte väčšiu úroveň ochrany zariadení.

S konceptom aplikácií v karanténe sme sa stretli už v počítačoch, no operačný systém Android zatiaľ nič podobné neponúkal. V systéme Windows sa tak aplikácie a programy do karantény posielajú vtedy, keď obsahujú malvér a nie je možné ich odinštalovať. Druhým prípadom, keď sa tak stane, je vtedy, keď aplikácia nie je jasne charakterizovaná ako škodlivá a systém chce dať používateľovi na výber, či ju nakoniec odinštaluje.

Android 15 s možnosťou aplikácií v karanténe

Aj keď je vypustenie Androidu 15 v stabilnej verzii ešte pomerne ďaleko, máme už prvé informácie o funkciách, ktoré ponúkne. Aj vďaka nim vieme povedať, ako sa budú správať aplikácie, ktoré budú v karanténe. Ak sa aplikácia charakterizuje ako škodlivá a odošle sa do karantény, bude sa stále objavovať na domovskej obrazovke smartfónu a tiež v nastaveniach na zozname aplikácií. Budú však na ňu platiť určité obmedzenia.

Android 15 ponúkne karanténu aplikáciíZdroj: androidauthority.com
Android 15 ponúkne karanténu aplikácií

Jedným z obmedzení bude absencia notifikácií, ktoré by bežne z aplikácie prichádzali. Zároveň sa všetky okná aplikácie skryjú a začaté procesy sa ukončia. Takáto aplikácia nebude mať možnosť spustiť zvonenie telefónu a jej služby nebudú môcť využívať ďalšie aplikácie. Karanténa taktiež znemožní aplikáciám prijímať vysielanie z iných aplikácií či systému a zároveň sa takáto aplikácia nezobrazí v dialógovom okne. Jednoducho sa jej obmedzí prístup k iným súčastiam smartfónu, aby nespôsobila žiadne škody.

Aplikácie v karanténe sa budú správať podobne ako deaktivované, resp. archivované aplikácie, ktoré rovnako prídu s Androidom 15. Hlavným rozdielom však bude, že archivované aplikácie sa nebudú objavovať v launcheri domovskej obrazovky. Umožnenie odoslania aplikácie do karantény v systéme Android 15 je prvkom, ktorý má doplniť službu Play Protect. Tá nemôže objaviť všetky škodlivé aplikácie a predsa sa niekedy stane, že nejakú takúto aplikáciu do telefónu pustí. A práve preto je užitočné, že Android vytvorí akúsi poistku.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.