Operačný systém Android 6.0 je už na trhu. V dobe, keď sme pripravolali tento článok do decembrového vydania touchIT, bol dostupný pre zariadenia Nexus. Svoju vlajkovú loď G4 aktualizovalo aj LG, avšak ostatným výrobcom trvá proces inovácie trochu dlhšie. Predpokladáme, že aktualizácie sa začnú výraznejšie objavovať začiatkom roka a počas jari.

Android 6.0 prináša na prvý pohľad iba kozmetické zmeny. Domovská obrazovka a dizajn operačného systému je na nerozoznanie od predchádzajúcej verzie. Všimnete si trochu inú animáciu, keď telefónu zadávate hlasové povely. Slovenčinu však stále pozná iba okrajovo a na otázky vám (až na výnimky) nebude rozumne odpovedať. Namiesto toho vašu otázku prepíše a „vygoogli“ ju.

Kozmetické zmeny v rozhraní

Notifikácie a notifikačný panel funguje vo verzii Marshmallow (Android 6.0) totožne ako vo verzii Lollipop (Android 5.0). Môžete si nastaviť dôležitosť notifikácií pre jednotlivé aplikácie a vďaka tomu napríklad zabrániť, aby sa citlivé údaje zobrazovali na uzamknutej obrazovke. Horný panel zobrazuje výpis notifikácií, dvojitým potiahnutím alebo pomocou dvoch prstov si zobrazíte aj panel rýchlych nastavení.

Obrazovka s aplikáciami obsahuje nový horný riadok, ktorý generuje odporúčania

Obrazovka s aplikáciami obsahuje nový horný riadok, ktorý generuje odporúčania

Tak, ako to poznáte z rok starého Androidu. Novinkou je však možnosť získať prístup do špeciálnych nastavení. Treba podržať prst na ikone ozubeného kolieska, pomocou ktorého vstupujete na obrazovku s nastaveniami. Tie sa objavia úplne dole, pod informáciami o telefóne a nazývajú sa Tuner používateľského rozhrania systému. Pomocou nových nastavení môžete meniť ikonky v ponuke rýchleho nastavenia, ale aj zobrazovanie stavu jednotlivých položiek v stavovom riadku.

Drobné zmeny si všimnete v rozhraní obrazovky s aplikáciami. Viditeľnejší je panel vyhľadávania, ktorý umožňuje rýchlo nájsť žiadanú aplikáciu. Tie najpoužívanejšie sa však zobrazujú v hornom riadku, takže teoreticky by ste mali mať potrebnú aplikáciu vždy poruke. Android 6.0 totiž berie do úvahy, či je ráno alebo večer a ďalšie „premenné“. Nexus 5X sme testovali iba pár dní, ale zdalo sa nám, že usporiadanie aplikácií sa mení a nie je vždy určené iba podľa frekvencie používania.

Užitočné novinky pod kapotou

Android 6.0 prináša vylepšenú podporu microSD kariet, ktoré si môžete nastaviť v režime „interného úložiska“. Keďže Nexus nemá slot na pamäťovú kartu, túto funkciu sme nemohli otestovať a posvietime si na ňu dodatočne. V praxi sme však vyskúšali, ako funguje efektívnejšia spotreba batérie v standby režime. Google ju označuje menom Doze a jej princíp spočíva v tom, že obmedzí aktivitu aplikácií na pozadí, keď sa s telefónom nič nerobí a iba leží na stole.

Kvôli tejto funkcii vám možnože budú niektoré notifikácie chodiť s menším oneskorením, avšak môžete si určiť výnimky, pre ktoré služby sa nemá aplikovať. Prínos funkcie je však cítiť, spotreba batérie cez noc sa nám zdala o poznanie menšia v porovnaní s Androidom 5.0. Bohužiaľ sme nemali možnosť porovnať spotrebu pre konkrétne zariadenie s Androidom vo verzii 5.0 a 6.0. Očakávame však viditeľné zlepšenie aj v prípade starších zariadení.

V novom Androide si môžete aktivovať špeciálne nastavenie a upraviť stavový riadok a rýchly panel

V novom Androide si môžete aktivovať špeciálne nastavenie a upraviť stavový riadok a rýchly panel

Často spomínaná zmena sa týka povolení a prepojení medzi aplikáciami. V oboch prípadoch nájdete nové nastavenia v ponuke Aplikácie. Konkrétne ide o Povolenia aplikáciíOdkazy aplikácií. Povolenia, ako už názov napovedá, umožňuje prehľadne manažovať prístup aplikácií k funkciám ako je fotoaparát, kalendár, kontakty, poloha a ďalšie. Kedykoľvek môžete aplikáci povolenie odobrať alebo naopak sprístupniť.

Pre niektorých používateľov ide o zbytočné nastavenie, avšak tí ostatní ho využijú. Podobne to funguje aj s prepojením medzi aplikáciami. Ak napr. kliknete na odkaz na sociálnu sieť Twitter v prehliadači Chrome, automaticky sa otvorí aplikácia Twitter. Samozrejme, ak je nainštalovaná. Správanie, kedy a čo sa má otvoriť, si môžete prispôsobiť.

Android 6.0 prináša výrazne lepšiu a prehľadnejšiu správu povolení aplikácií

Android 6.0 prináša výrazne lepšiu a prehľadnejšiu správu povolení aplikácií

Now on Tap u nás nefunguje

Posledná z výraznejších noviniek je funkcia Now on Tap. Ide o rozšírenie virtuálneho asistenta Google Now. Podržaním tlačidla Domov umožníte Androidu, aby si „prečítal“ obsah, ktorý je práve zobrazený na obrazovke. Na základe toho vám systém zobrazí niekoľko odporúčaní a poskytne rýchly prístup k ďalším informáciám alebo sociálnym sieťam. Táto funkcia však na našom území nie je ešte podporovaná. Ak ju chcete vyskúšať, treba si zmeniť jazyk zo slovenčiny na angličtinu.

now_vyd2015_6_nowat

 

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit