Operačný systém Android ponúka vďaka svojej otvorenosti veľké možnosti prispôsobenia.

Bežne sa s tým stretávame v segmente smartfónov, kde sa výrobcovia navzájom predháňajú v tom, kto spraví lepšiu nadstavbu. Otvorenosť systému však možno využiť aj iným spôsobom – vytvorením platformy, ktorá bude vhodná pre klasické počítače.

Práve používanie Androidu na veľkých obrazovkách nebolo doteraz úplne ideálne. Hoci telefóny a tablety umožňujú zrkadliť obraz, prípadne zariadenie prepojíte pomocou HDMI kábla, výsledok nie je optimálny. Android je prispôsobený na malú obrazovku a dotykové ovládanie. Na veľkej obrazovke kvôli tomu zaberajú niektoré objekty až príliš veľa miesta. Stačí si napr. spustiť prehliadač Chrome a pochopíte, čo máme na mysli. Aj kvôli tomu sa doteraz výraznejšie nepresadili rôzne HDMI kľúče s predinštalovaným Androidom. Používateľské rozhranie je jednoducho problém.

Uvedomuje si to aj Google, ale ten vyriešil problém svojsky. Vytvoril platformu Android TV, ktorá je určená pre veľké obrazovky. Jej koncept však spočíva iba v tom, že bude fungovať ako multimediálne centrum. Pozriete si video, zahráte sa hry, ale Chrome oficiálne nie je pre Android TV a veľké obrazovky prispôsobený. A ani žiadne ďalšie aplikácie, ktoré slúžia na produktivitu. O platforme Android TV sme podrobnejšie písali v minulom čísle TOUCHIT.

Odvážny Remix OS

Skupina nadšencov zo spoločnosti Jide sa však rozhodla, že to zmení. Plánom bolo vytvoriť operačný systém, ktorého základom bude Android a ktorý bude fungovať ako plnohodnotná desktopová platforma. Jide nie sú žiadni nováčikovia, spoločnosť založili traja bývalí zamestnanci Googlu.

Výsledok ich práce si môžete vyskúšať zadarmo. Platforma Remix OS je voľne dostupná na stiahnutie na stránkach www.jide.com. Operačný systém si môžete nainštalovať do ľubovoľného počítača alebo do Android tabletov Pixel C a Nexus 9. V prípade počítača budete potrebovať minimálne dvojjadrový procesor s taktom 2 GHz, 2 GB RAM a 8 GB úložisko. Remix OS si môžete nainštalovať priamo do počítača alebo na USB kľúč. Druhú metódu sme použili počas testovania aj my.

Remix OS kombinuje to najlepšie zo systémov Android a Windows

Remix OS kombinuje to najlepšie zo systémov Android a Windows

Ak budete chcieť spúšťať Remix OS priamo z USB kľúča, odporúčame použiť počítač s UEFI rozhraním, čo je v podstate graficky vyspelejší BIOS. V opačnom prípade je tvorba bootovateľného USB kľúča náročnejšia a nevystačíte si iba s tým, že si stiahnete archív so systémom a vytvoríte USB kľúč pomocou priloženého nástroja. V prípade, že si chcete systém nainštalovať priamo na niektorú partíciu pevného disku, je jedno, aký BIOS máte. Remix OS eventuálne môže nahradiť Windows vo funkcii primárneho systému, napr. v starom notebooku, pre ktorý už nemáte využitie. Najskôr však odporúčame pomocou USB kľúča vyskúšať, čo tento systém dokáže.

Efektné rozhranie a funkčné pravé tlačidlo myši

Po vytvorení bootovateľného USB kľúča (naozaj nejde o nič zložité, stačí stiahnuť archív, rozbaliť ho a použiť jediný dostupný .exe súbor) vám Remix OS pri spustení ponúkne dva režimy. Buď môžete systém skúsiť v režime hosťa, alebo ako plnohodnotný používateľ. Druhá voľba nám v prípade spúšťania z USB nefungovala korektne, systém bol nestabilný a zamŕzal. Dôvodom mohol byť pomalší USB 2.0 kľúč, ktorý sme využili. V tzv. Guest Mode režime však všetko fungovalo bez problémov a s prevádzkou systému sme boli spokojní.

Remix OS je v jadre Android, ako ho poznáte z tabletov alebo smartfónov. Základom tohto systému je však používateľské rozhranie, ktoré je prispôsobené pre potreby stolných počítačov a notebookov. V praxi to znamená, že máte k dispozícii peknú pracovnú plochu s košom a prieskumníkom súborov. Nechýba spodná lišta, ktorá by sa nestratila ani v systéme Windows a ponuka, ktorá pripomína Štart z platformy od Microsoftu. Tu nájdete všetky nainštalované aplikácie a prístup do obchodu Google Play. Nechýba vyhľadávanie (v rámci nainštalovaných aplikácií) a tlačidlo pre vypnutie počítača.

Systém poteší podporou pravého tlačidla myši

Systém poteší podporou pravého tlačidla myši

Spodná lišta obsahuje systémové tlačidlá späť a domov a ikony, ktoré si na lištu môžete umiestniť z ponuky Štart. Ikony si môžete umiestniť aj na pracovnú plochu. V takom prípade je treba podržať ľavé tlačidlo myši na ikone a počkať, až sa aktivuje režim jej presúvania. Je to trochu mätúce, pretože odkazy na lištu umiestnite z kontextovej ponuky, ktorú aktivujete pravým tlačidlom myši.

Áno, Remix OS podporuje aj pravé tlačidlo myši. To funguje v rámci používateľského rozhrania, ale aj v niektorých aplikáciách, napr. vo Worde. Pravé tlačidlo ponúka kontextovú ponuku na pracovnej ploche, v ponuke Štart, na spodnej lište atď.

Mimochodom, pravý spodný roh na lište funguje podobne ako v systéme Windows. Vidíte aktuálny čas a dátum a prístup máte k nastaveniam hlasitosti, Bluetooth a Wi-Fi. Súčasťou systému je aplikácia pre optimalizáciu spotreby operačnej pamäte. Nechýba ikona klávesnice pre jej nastavenie a bočný panel s notifikáciami a rýchlymi voľbami.

Aplikácie v oknách

Hlavnou výhodou systému je dobrý používateľský zážitok. Ten nám počas testovania ponúkol režim Guest Mode pri spustení systému z USB kľúča. Pri bootovaní priamo z pevného disku predpokladáme, že všetko bude fungovať správne aj v „plnohodnotnom“ režime. Z pohľadu používateľa oceňujeme kompatibilitu s Android aplikáciami, Google Play obchod a aj Google Play služby sú súčasťou výbavy.

Remix OS ako desktopový systém podporuje aj používanie aplikácií v oknách. Toto je najväčšia výhoda v porovnaní s klasickým Androidom a výrazne to uľahčuje multitasking. V kombinácii s fungujúcimi klávesovými skratkami Alt + Tab, Ctrl + C, Ctrl + V, Print Screen a ďalšími, sa dá Remix OS pohodlne ovládať a dobre sa v ňom pracuje. Aj tento článok sme napísali pomocou aplikácie Word pre Android. Okná je možné posúvať, meniť ich veľkosť či aktivovať režim celej obrazovky. Podobne ako v systéme Windows, spustené aplikácie máte vždy po ruke cez spodnú lištu.

Základom sú aplikácie pre Android. Môžete ich používať v oknách, čo zlepšuje multitasking

Základom sú aplikácie pre Android. Môžete ich používať v oknách, čo zlepšuje multitasking

Dotykové ovládanie nechýba

Remix OS je dobre prispôsobený systém. Dotykové ovládanie nám nechýbalo, všetko podstatné sme zvládli použitím klávesnice a myši. Je však pravda, že v prípade niektorých hier môže byť absencia dotykového ovládania problémom. Taktiež si treba uvedomiť, že aplikácie nie sú vo všeobecnosti optimalizované pre Remix OS, a tak môže používanie tohto systému priniesť rozdielny zážitok. Platforma síce umožňuje nastaviť, aby sa vybrané aplikácie automaticky spúšťali v rozhraní celej obrazovky a vynútili si orientáciu na šírku, ale to funguje v prípade niektorých aplikácií lepšie a inde horšie. Remix OS taktiež ponúka nastavenie mierky veľkosti grafických prvkov.

Čo sa dotykového ovládania týka, súčasťou výbavy je herný nástroj, pomocou ktorého môžete vytvoriť virtuálne dotykové plochy. Tie aktivujete stlačením príslušného klávesu na klávesnici. Takže v prípade niektorých hier si pomôžete, ale nie je to univerzálne riešenie.

Ide to aj bez inštalácie

Ak vás koncept systému Remix OS oslovil, ale nechcete ho inštalovať (ani na USB kľúč), riešením je stiahnutie aplikácie Remix OS Player z oficiálnych stránok jide.com. Pre spustenie tohto programu musíte v BIOS-e povoliť virtualizáciu a jeho prevádzka nemusí byť optimálna, keďže ide o virtualizáciu. Rozhranie a vlastnosti systému sú však totožné, na rýchle zoznámenie preto môže vyhovovať aj táto verzia.

Remix OS vyskúšate aj v systéme Windows. Treba si stiahnuť softvér Remix OS Player

Remix OS vyskúšate aj v systéme Windows. Treba si stiahnuť softvér Remix OS Player

Ďalší pokus menom Andromium OS

Remix OS je primárne určený pre počítače. Ďalší zo systémov s totožným konceptom, Andromium OS, však chce vyriešiť problém neoptimalizovaného rozhrania pre veľké obrazovky. V tomto prípade ide o nadstavbu pre Android, ktorý máte v telefóne a tablete. Koncept je jednoduchý. Zariadenie pripojíte pomocou HDMI alebo USB kábla na veľkú obrazovku a vďaka tomuto systému získate vhodnejšie používateľské rozhranie.

Andromium OS sa nachádza v štádiu beta testovania, takže aplikácia aktuálne neponúka používateľský zážitok, aký by sme očakávali. Vyskúšali sme ju na tablete a zatiaľ nie je o čo stáť. Veci nefungujú tak, ako by mali, ale to by sa malo čoskoro zmeniť. Počas jari budúceho roka sa totiž dostane na trh zariadenie Superbook. Ide o notebook, ktorý sám o sebe neobsahuje žiadny procesor alebo operačnú pamäť. Je to šasi s funkčným displejom, na ktorý sa bude premietať obraz z Android telefónu a vďaka systému Andromium OS by mal zážitok pripomínať používanie klasických notebookov. Nechýba teda ponuka Štart, ktorá v tomto prípade pripomína Windows 7 alebo XP, spodná lišta a pravý bočný panel. Pravý klik myšou zatiaľ nie je podporovaný a rovnako ani používanie aplikácií v oknách. Vo výsledku by však mal Andromium ponúkať podobný zážitok ako Remix OS. Sme zvedaví.

Systém Andromium OS zatiaľ neponúka veľa dôvodov, prečo si ho nainštalovať. Budúci rok by sa mohla situácia zmeniť. Na trh príde Superbook

Systém Andromium OS zatiaľ neponúka veľa dôvodov, prečo si ho nainštalovať. Budúci rok by sa mohla situácia zmeniť. Na trh príde Superbook

Verdikt

Remix OS sa nám páči. Minimálne z toho hľadiska, že niekto dokázal zobrať základ Androidu a jeho rozhranie zmeniť tak, aby pripomínalo klasický počítač. Vďaka tomu je práca s Remixom pohodlná, páči sa nám podpora pravého tlačidla myši a možnosť používať aplikácie v oknách.

Otázkou však ostáva, pre koho je tento systém určený. Pravdepodobne sa s ním budú hrať iba nadšenci. Ak máte starý nepotrebný notebook, nebáli by sme sa experimentovať s Remixom. Avšak inak ťažko povedať, kto je cieľová skupina. Výrobca síce ponúka oficiálny počítač Remix Mini so systémom Remix OS, ktorý sa možno hodí ako zariadenie na chalupu. Stojí 50 eur, takže nie je drahý a dokáže fungovať aj ako multimediálny prehrávač, ak si vystačíte s podporou Full HD rozlíšenia.

Avšak z pohľadu používateľa, ktorý chce počítač na cesty je lepšou voľbou lacný Chromebook. Obmedzenia systémov sú prakticky totožné a aj Chromebooky už umožňujú oficiálne používať Android aplikácie a majú prístup do obchodu Google Play. Donedávna to nebolo možné, Remix OS v tomto smere ponúkal pridanú hodnotu. Dnes je však situácia iná. Tak či onak, Remix OS odporúčame vyskúšať. Či už vo forme inštalácie na USB kľúč alebo cez virtualizáciu (Remix OS Player). A pokiaľ hľadáte alternatívu, vyskúšajte aj Phoenix OS.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit