Zmeny sa zavádzajú v Indii.

Spoločnosť Google čelila viacerým súdnym sporom, ktoré boli reakciou na jej monopolné vystupovanie. Hoci niektoré spory mali menej významný dopad na používateľov systému Android, tak nový úspech komisie pre hospodársku súťaž v Indii môže mať vplyv na milióny používateľov po celom svete. Zatiaľ však nepredbiehajme. Portál AndroidAuthority informoval, že na základe rozhodnutia najvyššieho súdu v Indii, bolo spoločnosti Google nariadené zmeniť spôsob, akým prevádzkuje platformu Android v tejto krajine

Nariadenie nadobudlo právoplatnosť minulý týždeň vo štvrtok, po čom Google odhalil, ako plánuje dodržiavať zákony a nariadenia tejto krajiny. Nie je však vylúčené, že po tom, čo sa tieto zmeny uvedú do praxe v Indii, tak tento model môžu nasledovať aj ďalšie krajiny. Google potvrdil, že v Indii vykoná niekoľko významných aktualizácií systému Android a služby Google Play, aby dodržal smernice stanovené indickým najvyšším súdom. 

Google PlayZdroj: Webtekno
Google Play

Zmeny sa zamerali na viaceré oblasti používania, čo má priamy vplyv nielen na používateľov ale aj výrobcov zariadení so systémom Android. Napríklad výrobcovia si budú môcť licencovať Google aplikácie, aby ich mohli mať predinštalované vo svojich zariadeniach. Zmena sa okrem toho dotkne aj kompatibility systému, keďže partneri budú môcť vytvárať nekompatibilné alebo rozvetvené varianty. Vývojári môžu už od februára pri nákupe digitálneho obsahu v aplikáciách ponúknuť používateľom možnosť vybrať si alternatívny platobný systém. Zmenili sa aj inštalácie a možnosť automatickej aktualizácie v systéme Android pre aplikácie stiahnuté zo sideloadu a obchody s aplikáciami.

Google okrem toho zvýši informovanosť o službách poskytovaných cez Google Play a aj to, ako a kedy sa uplatňuje poplatok za služby Google Play. Aj keď sa zdá, že niektoré zmeny sú spoločnosťou prijaté bez väčších pripomienok, tak nie je to tak. Google pracuje na odvolaní proti niektorým aspektom rozhodnutí indického súdu. 

Hoci zmeny sa teraz týkajú iba indického trhu, tak nie je vôbec vylúčené, že nebudú mať väčší dopad aj na zvyšok sveta. 

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.