Taktiež obsahuje automatické vypĺňanie už známych používateľských mien a hesiel.

Google na konferencii Google I/O 2017 predstavil a prezentoval niektoré hlavné vylepšenia operačného systému Android O. Nová verzia Androidu sa zameriava najmä na zlepšenie základného používateľského zážitku. Chce to docieliť optimalizáciou celého systému a takisto novými funkciami, ako je obraz v obraze, nový formát notifikácií alebo automatické vypĺňanie už známych údajov.

Obraz v obraze bude fungovať presne tak, ako to už poznáme zo systémov iOS či Windows 10. Vďaka tejto funkcii budete môcť napr. sledovať YouTube video v malom okne a zároveň surfovať internetom. Na rozdiel od konkurencie, obraz v obraze by malo v prípade Androidu podporovať aj viacero aplikácií tretích strán. Spomína sa napr. Netflix.

Funkciu obraz v obraze budú podporovať aj aplikácie tretích strán

Nové notifikácie sa oficiálne nazývajú Notification Dots a dopĺňajú klasické zobrazovanie upozornení. Aplikácia vás po novom upozornia na čakajúcu notifikáciu aj prostredníctvom kruhovej ikonky, ktorá sa zobrazí v pravom hornom rohu ikony aplikácie. Aby ste zistili, o aké upozornenie ide, nebude nutné aplikáciu manuálne spustiť. Postačí dlhšie podržať ikonu aplikácie a notifikácia sa zobrazí priamo nad ňou, na vašej domovskej obrazovke.

Automatické vypĺňanie údajov určite poznáte z prehliadača Chrome, ale aj z iných aplikácií a programov. Google bude v prípade systému Android O podporovať inteligentnejšie vypĺňanie. To v praxi znamená, že ak sa napr. prihlásite do vášho účtu v službe Twitter cez webový prehliadač, operačný systém vás následne bude vedieť pomocou týchto údajov prihlásiť aj priamo do Twitter aplikácie.

Nové notifikácie zobrazia informácie priamo nad ikonou aplikácie

Android O prinesie nové emoji, ale aj inteligentnejšie označovanie textu. Adresu, telefóne čísla či mená nebude potrebné označiť manuálne od prvého do posledného znaku, ale postačí dvojité ťapnutie a Android automaticky označí celý text. Takisto kontextovo odporučí aplikáciu. Po označení adresy napr. odporučí spustenie Máp pre navigáciu.

Operačný systém Android O je dostupný vo forme vývojárskej testovacej verzie. Dostupnosť finálnej verzie zatiaľ nepoznáme, ale odhadujeme prelom leta a jesene.

Pozrite si hlavné novinky Androidu O v krátkom videu

Zdroj: Mashable

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit