Základy najrozšírenejšieho operačného systému boli položené už v roku 2005.

Na samom počiatku musíme samozrejme hľadať Google, ku ktorému sa neskôr pridalo HTC, aby spolu vytvorili prvé zariadenia bežiace na OS Android. Je pravdou, že tento smartfón mal od dokonalosti ďaleko a to dokonca aj v dobe uvedenia. Navzdory všetkému, bol nový OS otvorený a prispôsobiteľný. Pred desiatimi rokmi (23.9.2008) dostal iOS svojho najväčšieho rivala v podobe prvého Android zariadenia HTC Dream bežiacom na systéme Android 1.0.

Predstavenie prvého iPhonu sa konalo takmer rok pred predstavením operačného systému Android (november 2007).  Google sa zo začiatku musel vysporiadať s minimálnym množstvom aplikácií vo svojom Android Markete. Prvé platené aplikácie sa tak v Android obchode objavili až začiatkom roka 2009.

HTC Dream s QWERTY klávesnicou

Počas predstavenia HTC Dream už bola na svete druhá generácia iPhonu v podobe modelu iPhone 3G. V tom čase spôsobil Apple pod vedením Steva Jobsa nemalé vrásky aj zabehnutým hráčom, akým bol napríklad aj vtedajší RIM – neskôr BlackBerry. Každý chcel jednoducho konkurovať iPhonu.

V prípade spoločnosti BlackBerry tento konkurenčný boj skončil katastrofou v podobe zariadenia BlackBerry Storm. Spoločnosť sa snažila skopírovať iPhone, ibaže tým najhorším spôsobom, čo sa nestretlo s pochopením u používateľov. HTC Dream si snažil raziť vlastnú cestu a ponúkal alternatívu k riešeniam, ktoré nenašli až tak pozitívnu odozvu pri prvých iPhonoch.

Android už od svojho počiatku ponúkal možnosti personalizácie a umožňoval prispôsobenie domácej obrazovky pomocou widgetov, tapiet a fontov písma. Napríklad iPhony okolo roku 2008 ešte nepoužívali multitasking, pričom Android už nechával aplikácie bežať na pozadí. V tomto období ani internet nebol optimalizovaný pre mobilné zariadenia s dotykovým displejom, čo sťažovalo prezeranie webu na malom displeji vtedajšieho iPhonu. HTC Dream tento problém riešil trackballom a prezeranie webu sa tak na niekoľko rokov stalo, aj vďaka tomuto vylepšeniu, jednoduchšie.

Začiatky boli aj v prípade Android zariadení svojské a HTC Dream bol jasným príkladom. Android 1.0 nemal dokonca ani softvérovú klávesnicu a tak sa používatelia museli spoliehať iba na tú vysúvaciu – hardvérovú. V tej dobe sa už zariadenia od BlackBerry a s WinMobile OS spoliehali na hardvérovú klávesnicu, pričom Android ako modernejší OS dokázal už v tom čase dodať vyšší používateľský zážitok.

Niektoré z funkcií, ktoré poznáme a denne používame v Androide, existovali už na samom začiatku platformy. O pár rokov neskôr je tu nespočetné množstvo výrobcov a modifikácií Android OS, čo na druhej strane zvyšuje aj tempo inovácií v konkurenčnom boji v prospech používateľov. Prvenstvo smartfónu HTC Dream ale nikto nevezme.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Opäť unikli fotografie Google Pixel 3 a 3 XL. Tentoraz sa jedná zrejme o finálnu podobu

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.