Spoločnosť Google už dlhší čas neaktualizovala distribučné čísla systému Android.

Naposledy sa tak stalo v októbri minulého roka. Toto dlhšie časové obdobie bolo možno spôsobené aj čakaním na zlepšenie distribúcie hlavne nových verzií Androidu. Keďže už máme máj a spoločnosť Google je už asi spokojnejšia s výsledkami, tak aktuálne zverejňuje prehľad jednotlivý verzií, kde môžeme hlavne vidieť (pomalý, ale) istý rast Androidu 9 Pie. Ten sa aktuálne nachádza na 10 % zariadení.

Pre celkové porovnanie, Android Oreo bol oznámený v auguste 2017 a trvalo až do júla 2018 na prekročenie 10 % podielu (presne 12,1 %). Pie bol uvedený na trh v auguste 2018 a pred dvoma mesiacmi prekročil “magickú” hranicu 10 %.

Keď sme už spomínali Android Oreo (8.0 a 8.1), tak ten tiež rástol. Teraz sa nachádza na viac ako 28 % zariadení. Oreo a najmä Pie sú založené na základoch Projektu Treble, ktoré uľahčujú vývojárom aktualizovať existujúce zariadenia na nové verzie Android.

Mohlo by sa na prvý pohľad zdať, že by niektoré z verzií (pokiaľ nepočítame staršie verzie) rastie pomaly, treba mať na pamäti, že aktuálne je v prevádzke viac ako 2,5 miliardy zariadení s nainštalovaným Androidom. Každý percentuálny bod teda predstavuje 25 miliónov zariadení. Pred niekoľkými mesiacmi mal Gingerbread podiel na úrovni 0,2 % a teraz dokonca podrástol na 0,3%. Zdá sa, že je nesmrteľný.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Antutu TOP 10 za apríl 2019: Xiaomi aj naďalej valcuje

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.