V rámci systému Android sa objaví ochrana pred útokmi známymi ako phishing.

Nezáleží na tom, ako opatrní budete, nie vždy sa môžete phishingu vyhnúť. Ide o útok, ktorý spočíva v tom, že vám útočník odošle nejakú návnadu, na ktorú sa vy nachytáte a prezradíte mu tak napríklad svoje prihlasovacie údaje do účtov či dokonca čísla kreditných kariet. Vzhľadom na popularitu tohto útoku sa však Google rozhodol, že ho bude monitorovať natívne v rámci systému Android.

V rámci verzie systému Android 14 QPR2 Beta 2 sa objavila nová funkcia, ktorá odkazuje na skenovanie klamlivých aplikácií. Takýchto aplikácií môže byť v rámci Androidu, no aj iných systémov veľa. Nachádzajú sa aj v oficiálnych obchodoch s aplikáciami ako je aj Obchod Play.

Android bude skenovať podozrivé aplikácie

Google zatiaľ neprezradil, ako bude táto funkcia pracovať, no podľa všetkého sa bude snažiť skenovať aplikácie s podozrivým správaním. Vo chvíli, keď tak narazí o pokus o phishing, odošle správu službe Google Play Protect. Táto služba je známa najmä skenovaním škodlivých aplikácií pred rôznymi pokusmi o útok a zdá sa, že do jej portfólia sa pridá aj skenovanie, resp. zbieranie informácií o phishingu.

Vo chvíli, kedy Google Play Protect získa informáciu o pokuse o phishing, informuje aj ďalších používateľov danej aplikácie. Takýmto spôsobom by sa malo predísť narastajúcemu počtu obetí tohto známeho kybernetického útoku.

Skenovanie sa má sústrediť najmä na situácie, kedy bude aplikácia žiadať od používateľov citlivé informácie. Ide najmä o heslá, používateľské mená či e-maily, telefónne čísla a sledovať bude aj kľúčové slová spájané s prihlasovaním sa.

Zatiaľ nie je známe, kedy sa funkcia dostane do smartfónov. Rozpráva sa však o tom, že by ochranu pred phishingom mohol priniesť systém Android 15.

Zdroj: androidpolice.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.