Funkcia, ktorá bola dlhé roky dostupná v iPhonoch, konečne príde aj do Android smartfónov.

Výber smartfónu sprevádza aj zvažovanie rôznych parametrov, ktorými telefón disponuje. Jedným z hlavných faktorov je aj kapacita batérie, aby telefón vedel na jedno nabitie vydržať dostatočne dlho. Postupom času sa ale batéria degraduje a prichádza o svoju pôvodnú kapacitu. Preto aj keď vám telefón po jeho kúpe vedel vydržať na jedno nabitie pokojne aj dva dni, tak po roku používania ho potrebujete nabíjať aspoň raz za deň.

Smartfóny so systémom iOS od spoločnosti Apple pritom disponujú ukazovateľom, ktorý poukazuje na aktuálnu kapacitu batérie. Pri hodnote 80 % pôvodnej akapcity batérie je vhodný čas na jej výmenu, Android smartfóny však doteraz nemali žiadny spôsob, ako sa k tomuto údaju dostať. Využívať museli rôzne aplikácie, ktoré neboli vždy úplne presné.

Android prinesie ukazovateľ aktuálnej kapacity batérie

Operačný systém Android 14 je už skutočne prepracovanou verziou systému pre smartfóny, pričom sa sústreďuje najmä na stabilitu a funkčnosť smartfónov. Aj napriek tomu však v rámci tejto verzie systému stále chýba možnosť zobrazenia aktuálneho stavu batérie, čím má veľkú nevýhodu v porovnaní so systémom iOS.

V rámci odhalenia nových funkcií pre smartfóny Google Pixel sa však objavila práve možnosť zobrazenia informácií o batérii, kde používatelia môžu vidieť aktuálnu kapacitu batérie. Táto možnosť je pritom prezentovaná ako funkcia Androidu 14, no pre zvyšné smartfóny mimo modely Pixel však pravdepodobne príde v rámci systému Android 15.

Android smartfóny budú ukazovať informácie o batériiZdroj: androidauthority.com
Android smartfóny budú ukazovať informácie o batérii

Medzi informáciami, ktoré sú v sekcii informácií o batérii dostupné, sú pritom údaje o dátume výroby batérie a tiež počet cyklov, ktoré má batéria za sebou. Už teraz je však známe, že Android zobrazí oveľa viac informácií o batérii a pôjde napríklad o dátum prvého použitia batérie, aktuálny status batérie či stav zdravia. Zobrazenie zvyšnej kapacity z pôvodnej kapacity batérie tak bude dostupné aj pre Android smartfóny.

Google pracuje aj na ďalších informáciách o batérii

Pri kúpe smartfónu z druhej ruky by mala byť batéria jedným z hlavných parametrov, ktoré by vás mali zaujímať. Pri pôvodnej originálnej batérii sa totiž môže jednoducho stať, že si kúpite telefón s príliš degradovanou batériou, ktorá nevydrží dlhšiu dobu na jedno nabitie. Riziko však podstupujete aj pri výmene batérie, pretože pôvodný majiteľ mohol siahnuť po neoriginálnej súčiastke, ktorá nemusí mať dostatočnú kvalitu.

Ďalšou možnosťou zobrazenia stavu batérie, na ktorej Android pracuje, je teda aj zobrazenie informácie o pôvode batérie. Ukázať by sa vám teda malo neskôr aj to, či telefón obsahuje novú batériu, nepodporovanú (v takom prípade telefón nedokáže rozpoznať originálnu batériu od vymenenej) alebo vymenenú. Všetky tieto zmeny pritom Google prinesie v ďalších verzách systému Android.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.