Viac RAM je jednoducho viac, a to sa počíta. Už čoskoro.

Pokým prvému smartfónu so systémom Android stačilo k prevádzke 192 MB RAM, tak moderné smartfóny už atakujú hranicu 20 GB. Je síce pravda, že smartfónov s maximálnou hodnotou 18 GB nie je na trhu veľa, avšak aktuálne sú aj najvýkonnejšie vlajkové lode uvádzané s veľkosťou pamäte RAM na úrovniach 12 alebo 16 GB. A to aj napriek tomu, že veľká skupina telefónov stále využíva osvedčených 8 GB.

Na druhej strane je však vidieť, že v ostatných dvoch až troch rokoch sa pamäte RAM nejako zásadne nemenili a modely so 16 alebo 18 GB sú skôr rarita. Na druhej strane je to aj preto, že systém Android umožňuje využívať interné úložisko na rozšírenie pamäte RAM. To napríklad v prípade telefónov série Galaxy S23 môže znamenať, že k základným 8 GB je možné vyhradiť z internej pamäte ďalších až 8 GB, čím v konečnom dôsledku používateľ vďaka funkcii RAM Plus získa až 16 GB RAM.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Pamäť RAM modelu Samsung Galaxy S23 je možné vďaka funkcii RAM Plus navýšiť až na 16 GB

Portál AndroidAuthority, na základe správy spoľahlivého leakera DigitalChatStation informuje, že po 12, 16 alebo 18 GB RAM sa môže táto hodnota zastaviť až na úrovni 24 GB. V súvislosti s únikom sa nespomína žiadna značka alebo výrobca, ale iba označenie Oga, čo je združenie spoločností OnePlus, OPPO a Realme. Pri týchto značkách sa prirodzene spomína aj operačný systém Color OS. Ide o platformu, ktorá poháňa telefóny značiek OnePlus aj OPPO v Číne. Aj v prípade Realme UI ide o mierne upravená verziu Color OS.

Smartfóny by čoskoro mohli mať až 24 GB RAMZdroj: DigitalChatStation
Smartfóny by čoskoro mohli mať až 24 GB RAM

Hoci teraz nemusí byť každému jasné, k čomu by sa tak veľká pamäť RAM mohla využívať, ale výrobcovia určite vedia, prečo ju bude vhodné mať v smartfónoch nie tak vzdialenej budúcnosti. V každom prípade, pokiaľ má používateľ vo svojom smartfóne väčšiu porciu pamäte RAM, tak mu to prináša niekoľko výhod v plynulejšom multitaskingu, môže mať viac otvorených kariet prehliadača, môže využívať viac pokročilých funkcií a podobne.

V súvislosti s nárastom pamäte RAM by mohli aj výrobcovia smartfónov upraviť správanie systému Android, ktorý v prípade niektorých značiek až príliš agresívne spravuje pamäť zatváraním aplikácií. Dalo by sa teda tvrdiť, že výrobcovia telefónov nevyužívajú pamäť RAM na maximum, ale v tomto smere ide skôr o efektívne spravovanie batérie, ako o “nevyužívanie” jej plného potenciálu.

Aj preto teraz si nevieme predstaviť, v ktorej oblasti by 24 GB pamäte RAM malo skutočný prínos pre používateľov telefónov s Androidom. 

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.