Operačný systém Android bol oficiálne oznámený v novembri 2007 a na trh prišiel takmer o rok neskôr. Odvtedy výrazne dospel, zlepšil sa a získal nové funkcie. Tento rok prišla na trh už jeho 11. generácia a v momente, keď čítate tento článok, ju už možno máte nainštalovanú vo vašom telefóne.

Hoci, zariadení s Androidom 11 je ku koncu roka 2020 pomerne málo a situácia sa výraznejšie zlepší až v roku 2021. Tak to však vo svete Androidu už dlhodobo funguje.

Android 1.0

Android 1

Android 1

Prvý Android prišiel na trh 23. septembra 2008 spoločne so zariadením HTC Dream. Toto zariadenie ponúkalo 3,2-palcový dotykový displej s rozlíšením 320 × 480 pixelov a takisto hardvérovú klávesnicu. V tomto smere je badať odlišný prístup v porovnaní s Applom, ktorý už v roku 2007 ponúkol dizajn s dôrazom na dotykový displej a softvérovú klávesnicu. Mimochodom, HTC Dream vo svojej prvej verzii pripomínal telefón v štýle BlackBerry. Uvedenie iPhonu na trh však prinútilo vývojárov prekopať dizajn telefónu a hoci sa hardvérovej klávesnice nevzdali, schovali ju pod vysúvací dotykový displej.

Späť však k prvému Androidu, ktorý priniesol obchod s aplikáciami Android Market, internetový prehliadač, základnú podporu pre fotoaparát v telefóne a takisto možnosť synchronizovať svoje dáta s Google účtom. Prvý Android takisto podporoval MMS správy, dokázal prehrávať multimediálne súbory a obsahoval aj systémovú aplikáciu YouTube. 9. februára 2009 prišla na trh verzia 1.1 s možnosťou ukladať prílohy zo správ či s vylepšenými mapami.

V porovnaní s iOS treba zdôrazniť, že hoci je dnes na trhu Android 11, počas histórie sme sa stretli s viacerými „čiastkovými“ verziami. Android 1.5 prišiel na trh 27. apríla 2009 a dostal označenie Cupcake. Táto verzia priniesla podporu softvérových klávesníc tretích strán s predikciou textu, podporu pre widgety, funkciu kopírovať a vložiť pre webový prehliadač či funkciu automatického otočenia obrazovky.

Dňa 15. septembra 2009 uvoľnil Google verziu 1.6 s názvom Donut. Tá priniesla viacero vylepšení, vrátane lepšej integrácie fotoaparátu či možnosti označiť si viacero fotiek súbežne pri ich mazaní.

Takto vyzeral HTC Dream, prvý smartfón so systémom Android

Takto vyzeral HTC Dream, prvý smartfón so systémom Android

Android 2.0 Eclair

Android 2

Android 2

Druhá verzia Androidu bola uvedená na trh 26. októbra 2009. Priniesla podporu pre Microsoft Exchange, podporu na synchronizáciu viacerých účtov a viacero ďalších vylepšení.

Google vylepšil druhú verziu Androidu prostredníctvom verzie Android 2.2 Froyo s množstvom vylepšení a optimalizácií na plynulejšiu prevádzku. Táto verzia tiež priniesla funkciu zdieľania mobilného internetu z telefónu s inými zariadeniami cez USB a Wi-Fi. Takisto pribudla funkcia na vypnutie mobilného internetu a podpora pre Adobe Flash.

Dňa 6. decembra 2010 sa na trh dostala verzia Android 2.3 s názvom Gingerbread. Tá priniesla vylepšenie používateľského rozhrania s dôrazom na intuitívnosť a rýchlosť používania. Pribudla takisto podpora pre veľké displeje a vysoké rozlíšenia ako príprava na podporu tabletov so systémom Android. A od verzie 2.3 ponúkal Android podporu pre NFC a ďalšie senzory, ako je gyroskop či barometer.

Android 3.0 Honeycomb

Android 3

Android 3

Google naplno využil novinky, ktoré zakomponoval do verzie Gingerbread a 22. februára 2011 uviedol na trh verziu 3.0 Honeycomb. Tá však bola určená iba pre tablety, prvým Android tabletom bola Motorola Xoom.

Používateľské rozhranie tejto verzie bolo optimalizované pre tablety, pričom pribudol systémový panel v spodnej časti obrazovky s rýchlym prístupom k notifikáciám. Vo vrchnej časti obrazovky bol k dispozícii akčný panel s rýchlym prístupom k widgetom a kontextuálnym ponukám. Android pre tablety tiež priniesol vylepšenú softvérovú klávesnicu, zjednodušenie funkcie kopírovať/vložiť, rýchly prístup k dôležitým funkciám fotoaparátu atď.

Motorola Xoom bol prvý tablet so systémom Android

Motorola Xoom bol prvý tablet so systémom Android

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Android 4

Android 4

Štvrtý Android z 18. októbra 2011 priniesol niekoľko vylepšení, ktoré boli pôvodne dostupné vo verzii 3.0 iba pre tablety. Príkladom sú systémové softvérové tlačidlá v spodnej časti obrazovky. S touto verziou takisto prišla skratka na tvorbu screenshotov – napájacie tlačidlo + tlačidlo na zníženie hlasitosti a možnosť pristupovať k aplikáciám priamo z uzamknutej obrazovky. Verzia 4.0 priniesla aj podporu pre synchronizáciu obľúbených položiek v prehliadači Chrome, zabudovaný editor fotiek či funkciu Android Beam na rýchle zdieľanie dát cez NFC. Djúla 2012 prišiel na trh Android 4.1 Jelly Bean s optimalizáciou používateľského rozhrania pre plynulejší zážitok a s viacerými vylepšeniami na správu notifikácií. Mimochodom, prvým Jelly Bean zariadením bol tablet Nexus 7. V roku 2012 sme používali už obchod s aplikáciami Google Play, ktorý 6. marca 2012 nahradil pôvodný Android Market.

Jelly Bean dostal aj verziu 4.2 s podporou viacerých používateľských účtov na tabletoch, s rýchlym prístupom k fotoaparátu priamo z uzamknutej obrazovky a s totožným používateľským rozhraním bez ohľadu na zariadenie a veľkosť obrazovky. Verzia 4.3 z 24. júla 2013 priniesla ďalšie optimalizácie a vylepšenia, do pozornosti dávame najmä natívnu podporu pre emoji.

Štvrtý Android dostal obrovské množstvo verzií a táto generácia je z hľadiska vývoja mobilného operačného systému od Googlu pravdepodobne najdôležitejšia. Android vo svojej štvrtej verzii skutočne dospel, čo bolo cítiť aj pri uvedení verzie Android 4.4 KitKat dňa 31. októbra 2013. Používateľské rozhranie pôsobilo výrazne modernejšie a Android obsahoval aj množstvo ďalších optimalizácií na pozadí. Android 4.4 bol k dispozícii aj vo verzii 4.4W – išlo o prvú verziu platformy Android Wear pre inteligentné hodinky.

Prvé Android Wear hodinky boli založené na verzii Android 4.4W KitKat

Prvé Android Wear hodinky boli založené na verzii Android 4.4W KitKat

Android 5.0 Lollipop

Android 5

Android 5

Medzi vydaním Androidu 4.0 a 5.0 ubehli viac ako 3 roky – verzia Lollipop prišla na trh 12. novembra 2014. Ako sme spomenuli, bolo to dané najmä veľkým množstvom čiastočných verzií, ktoré dostal štvrtý Android.

Android 5.0 Lollipop priniesol ďalšie optimalizácie výkonu a aj podporu pre 64-bitové procesory. Google takisto experimentoval s novými spôsobmi, ako predĺžiť výdrž batérie. Mierne sa zmenil aj dizajn používateľského rozhrania, ktorý aplikoval tzv. Material dizajn. Ten bol v porovnaní s Androidom 4.4 KitKat plochý. A telefóny dostali podporu pre viacero používateľských účtov v rámci jedného zariadenia, čo bola funkcia, ktorá bola dovtedy dostupná len pre tablety.

Android 6.0 Marshmallow

Android 6

Android 6

Google si uvedomil, že nemá zmysel robiť viacero čiastkových verzií a tak Android 5.0 dostal iba jednu dôležitú aplikáciu na verziu 5.1. Následne, 5. októbra 2015, už prišla na trh šiesta verzia Androidu s prívlastkom Marshmallow.

Dizajn sa výraznejšie nezmenil, pribudla funkcia kontextuálneho vyhľadávania v rámci aplikácií a tiež funkcie na zlepšenie výdrže batérie – telefón automaticky znížil výkon procesora pri vypnutom displeji. Android 6.0 priniesol takisto podporu pre snímače odtlačkov prstov a USB–C porty a vylepšenú správu povolení.

Android 7.0 Nougat

Android 7

Android 7

Android dospieva a postupne sa podobá na systém, ktorý používame dnes. Siedma verzia prišla na trh už 22. augusta 2016 s podporou rýchleho prepnutia sa do poslednej spustenej aplikácie, vylepšenou optimalizáciou využitia batérie či ďalšími rýchlymi nastaveniami, ktoré boli dostupné v hornom paneli.

Rovnako pribudla podpora pre virtuálnu realitu Daydream či pre súbežné používanie viacerých aplikácií v režime okna. Tento režim aplikovali výrobcovia väčšinou tak, že umožnili rozdeliť obrazovku na dve časti a používať tak dve aplikácie. Vylepšenia dostali aj notifikácie, ktoré sú od verzie 7.0 prehľadne zoradené v lištách a nechýba ani funkcia rýchlo na ne reagovať priamo z horného panela.

Android 8.0 Oreo

Android 8

Android 8

Dňa 21. augusta 2017 vyšiel Android 8.0, ktorého najväčšia novinka nebola pre bežných používateľov viditeľná – táto verzia už využívala modulárnu architektúru s cieľom uľahčiť výrobcom telefónov aktualizovanie systému Android. Pre bežného používateľa boli viditeľné zmeny obrazovky Nastavenia a takisto aj rýchlych nastavení.

Rovnako pribudli nové možnosti, ktoré umožnili prispôsobiť si operačný systém do najmenších detailov, a to vrátane notifikácií. A pribudla aj funkcia obraz v obraze, ktorá umožnila sledovať video z kompatibilných aplikácií vo vznášajúcom sa okne a popritom pracovať s telefónom či tabletom.

Android 9 Pie

Android 9

Android 9

Android 9 Pie je posledný Android s extra názvom. Od ďalšej verzie už Google toto pomenovávanie zrušil a začal používať iba číselné označenie. Android 9 zo 6. augusta 2018 priniesol nový spôsob ovládania. Ovládanie pomocou gest nahradilo tradičné softvérové tlačidlá – treba však dodať, že ovládanie gestami už v minulosti podporovali viaceré nadstavby výrobcov tretích strán.

Rovnako pribudla funkcia Digitálna rovnováha, ktorej cieľom je priniesť vám lepší prehľad o tom, ako dlho denne používate svoje zariadenie. Cieľom je poskytnúť vám potrebné informácie a nástroje na to, aby ste mali pod kontrolou svoje digitálne zdravie. Google opäť prekopal panel s rýchlymi nastaveniami a vylepšil notifikácie, resp. ich nastavenie.

Android 10

Android 10

Android 10

Android 10 prišiel na trh 3. septembra 2019 a spolu s ním aj funkcia tmavého režimu. Opäť, niektoré nadstavby už mohli túto funkciu ponúkať skôr, avšak oficiálny systémový režim pre Android prišiel až s verziou 10. Vylepšilo sa aj ovládanie gestami a Android začal ponúkať lepšiu kontrolu nad prístupom aplikácií k vašej lokalite. Ďalšími drobnými vylepšeniami boli bubliny aplikácií, či možnosť zdieľať heslo k Wi-Fi sieti cez QR kód.

Android rovnako dostal natívnu podporu pre viacero audio a video kodekov a podporu pre aktualizovanie základných komponentov operačného systému cez obchod Google Play.

Android 11

Android 11

Android 11

Android 11 sa dostal na trh 8. septembra 2020 a priniesol vylepšenia, ktoré sú zamerané na ochranu súkromia a plynulejšiu komunikáciu s ostatnými ľuďmi bez nutnosti prerušiť vašu aktuálnu činnosť. Rovnako pribudlo nové ovládacie centrum na správu zariadení inteligentnej domácnosti, ale aj na ovládanie pripojených Bluetooth zariadení atď.

Android: Časová os

Android má aktuálne 11. generácií, avšak celkovo prišlo na trh až 30 verzií a niekoľko ďalších menších verzií s drobnými opravami. Tu je zoznam 30 verzií Androidu aj s dátumom ich vydania.

Android 1.0 – 23. september 2008

Android 1.1 – 9. február 2009

Android 1.5 Cupcake – 27. apríl 2009

Android 1.6 Donut – 15. september 2009

Android 2.0 Eclair – 26. október 2009

Android 2.0.1 Eclair – 3. december 2009

Android 2.1 Eclair – 12. január 2010

Android 2.2 Froyo – 20. máj 2010

Android 2.3 Gingerbread – 6. december 2010

Android 2.3.3 Gingerbread – 9. február 2011

Android 3.0 Honeycomb – 22. február 2011

Android 3.1 Honeycomb – 10. máj 2011

Android 3.2 Honeycomb – 15. jún 2011

Android 4.0 Ice Cream Sandwich – 18. október 2011

Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich – 16. december 2011

Android 4.1 Jelly Bean – 9. júl 2012

Android 4.2 Jelly Bean – 13. november 2012

Android 4.3 Jelly Bean – 24. júl 2013

Android 4.4 KitKat – 31. október 2013

Android 4.4W KitKat – 25. jún 2014

Android 5.0 Lollipop – 12. november 2014

Android 5.1 Lollipop – 9. marec 2015

Android 6.0 Marshmallow – 5. október 2015

Android 7.0 Nougat – 22. august 2016

Android 7.1 Nougat – 4. október 2016

Android 8.0 Oreo – 21. august 2017

Android 8.1.0 Oreo – 5. december 2017

Android 9 Pie – 6. august 2018

Android 10 – 3. september 2019

Android 11 – 8. september 2020

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit