Funkcia z aplikácie Google Mapy bude súčasťou systému Android.

Zdielanie polohy v smartfónoch je možné mnohými rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je napríklad pomocou aplikácie Google Mapy, ktorú má v smartfónoch predinštalovanú každý používateľ Android smartfónu. V blízkej dobe by však táto funkcia nemala byť súčasťou len aplikácie od Googlu, no aj samotného systému Android. Súvisieť to bude s aktualizáciou aplikácie Služby Google Play, ktorá novinku sprístupní.

Podľa informácií od známeho leakera s prezývkou Assemble Debug je táto možnosť už teraz súčasťou niektorých Android zariadení. Pravdepodobne ale ide len o testovaciu fázu, pretože ani v našom prípade sme neboli schopní nájsť funkciu v nastaveniach telefónu, a to ani v prípade modelu Google Pixel 9. Možnosť zdielania polohy však nájdete v sekcii Google v nastaveniach smartfónu kde sa prepnete to záložky Všetky služby.

V záložke Všetky služby sa bude nachádzať niečo ako Zdielanie polohy Google. Názov v slovenčine ale zatiaľ nepoznáme. V rámci tejto funkcie bude možné v nastaveniach zapínať a vypínať zdielanie polohy s ostatnými, pričom si budete môcť vybrať, komu polohu zazdielate. Táto funkcia je užitočná napríklad pri cestovaní alebo nočnej prechádzke, kedy chcete mať istotu, že niekto vie o tom kde sa nachádzate. Rovnako ju ale budú môcť využiť aj rodičia v prípade smartfónov detí, nebude potrebná aktivácia služby Family Link.

Funkcia v systéme Android bude stále naviazaná na službu Google Mapy. Po aktivácii zdielania polohy sa vám totiž vytvorí odkaz, ktorý môžete niekomu poslať. Ten bude môcť vidieť vašu polohu priamo v aplikácii Google Mapy. Pôjde teda skôr o dodatočnú funkciu v systéme ako o úplnú novinku, keďže už teraz je možné polohu zdielať v rámci tejto aplikácie.

Zatiaľ nie je známe, kedy sa táto možnosť objaví aj v našich smartfónoch. Ako sme už uviedli, pravdepodobne ide aktuálne o skúšobnú fázu funkcie, kedy k nej majú prístup len niektorí používatelia. V blízkej dobe by sme ale mohli čakať širšie vypustenie funkcie na verejnosť.

Zdroj: sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.