Systém Android bude kontrolovať podozrivé správanie pri telefonátoch.

Podvodníci dnes využívajú každú možnosť, ktorá sa im naskytne. Už to nie je len pri podozrivo vyzerajúcich e-mailoch či podvodných odkazoch, prostredníctvom ktorých môžete naletieť. Sú čoraz vypočítavejší a kontaktovať sa s vami vedia aj pomocou telefonátu. Podvodné telefonáty sa môžu podobať napríklad na hovory z banky či inej inštitúcie a počas nich z vás vedia podvodníci dostať vaše citlivé údaje.

Google tak počas konferencie Google I/O 2024 predstavil novinku, ktorá sa bude týkať operačného systému Android. Po novom by sa mali monitorovať hovory, kde by váš telefón sledoval, či sa v rámci hovoru nevyskytujú nejaké podozrivé praktiky typické pre podvodníkov. Využíval by sa na to model Gemini Nano, čo je zredukovaná verzia štandardného Gemini určená pre Android smartfóny, ktorá vie pracovať lokálne a offline.

Android si posvieti na podvodníkov

Ako vyplýva z prezentácie spoločnosti Google, systém Android bude skenovať typické praktiky spojené s podvodmi ako sú nejaké frázy či spôsoby komunikácie. Ak smartfón nejaké takéto správanie zaznamená, automaticky upozorní príjemcu hovoru na situáciu, ktorá by mohla znamenať nejaký podvod. Príkladom vie byť aj situácia, kedy sa podvodník tvári ako pracovník vašej banky a snaží sa získať vaše prihlasovacie údaje či informácie o platobnej karte.

Upozornenie na podvodný hovorZdroj: theverge.com
Upozornenie na podvodný hovor

Nová ochrana od Googlu má prebiehať len v danom zariadení, takže by konverzácie chránené Gemini Nano zostali súkromné. Zatiaľ nie je známe, kedy nová funkcia príde do systému Android. Google počas prezentácie prezradil len toľko, že sa musí ešte prispôsobiť a ďalšie informácie získame neskôr v priebehu roka.

Táto funkcia v systéme Android by mohla pomôcť mnohým ľuďom, ktorí sa vďaka nej nenechajú oklamať. Zároveň však treba spomenúť, že v súčasnosti nie sú možnosti na jej využitie veľké. Dôvodom je obmedzená podpora Gemini Nano v zariadeniach. Aktuálne tento model podporuje len niekoľko smartfónov, konkrétne model Pixel 8 Pro od Googlu a tiež séria smartfónov Samsung Galaxy S24.

Zdroj: theverge.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.