V našom ďalšom teste porovnávame telefóny Galaxy S24 a S24+, ktoré sú vybavené procesorom Exynos 2400. A navyše sme porovnali ich výkon a fotenie s telefónom Galaxy S23+ ale aj Galaxy S24 Ultra.

Pri porovnaní sme sa venovali aj výdrži na batériu. Čo sme teda zistili?

Odlišnosti Galaxy S24 a S24+

Hlavný rozdiel medzi Galaxy S24 a S24+ je veľkosť displeja a tiež je rôzna kapacita pamäte. Galaxy S24 má uhlopriečku displeja 6,2 palca, S24+ má uhlopriečku 6,7 palca. V obidvom prípadoch sú to úplne ploché displeje, s tenkým rámčekom okolo displeja, symetrickým po všetkých stranách. Vyzerá to veľmi elegantne. Ide o veľmi kvalitný displej so špičkovou svietivosťou 2600 nitov, ochrana je Corning Gorilla Glass Victus 2. S displejom budete pri S24/24+ celkovo spokojní.

Galaxy S24 a Galaxy S24+
Galaxy S24 a Galaxy S24+

Telefón S24 začína pamäťovo na 128 GB (typu UFS 3.1), čo považujeme v roku 2024 už za kritickú hodnotu. Je tu ale aj pamäťová verzia 256 GB, typu UFS 4.0 a ak chcete mať dobrý kompaktný Galaxy telefón, potom nech je toto vaša voľba. Kapacita pamäte RAM je 8 GB.

S24+ má kapacitu pamäte pre používateľa 256 GB a 512 GB a je to typ UFS 4.0. K tomu je 12 GB RAM.

Obidva telefóny majú umelú inteligenciu Galaxy AI, zatiaľ ale neexistuje slovenský jazykový modul na jej plné využitie. S výhodou ale môžete v oboch prípadoch použiť funkciu Circle to Search. Operačný systém je Android 14 a nadstavba One UI 6.1. Oba telefóny majú garantovanú podporu pre aktualizáciu operačného systému 7 rokov, rovnako ako 7 rokov bezpečnostného zabezpečenia. Telefóny majú stupeň krytia IP68, poctivo sme to s úspechom vyskúšali.

Porovnanie Exynos 2400 vs. Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy

Áno, testovali sme S24/S24+ proti S24 Ultra. Je jasné, že z hľadiska výkonu je na tom S24 Ultra lepšie. Vyskúšali sme hru Need for Speed, zážitok z hrania na týchto telefónoch bol pocitovo rovnaký. S24 a S24+ sa pritom o niečo viac zahrejú pri dlhšom hraní. Pri bežných činnostiach s telefónom rozdiel vo výkone neuvidíte.

Pokračovali sme teda tam, kde by sa mal rozdiel vo výkone prejaviť najviac – strih videa s profesionálnym strihacím programom. Konkrétne sme použili Adobe Rush Premiere, ktorý je primárne určený na prípravu videa pomocou smartfónu. Ako zdroje sme pritom využili 4K videá natočené telefónom Galaxy S24 Ultra.

Rozdiel vo výkone bol pri strihu videa vidieť od prvých chvíľ, a to v prospech S24 Ultra. Nakoniec Galaxy S24 a S24+ túto úlohu nedokončili a skončili chybou. Telefón Galaxy S24 Ultra bez problémov toto video postrihal, v podobnom čase ako to dokázal aj telefón iPhone 15 Pro Max.

Porovnanie výdrže na batériu

V tomto prípade sme porovnávali telefón Galaxy S23+ a S24+. Len pripomeňme, že S24 má voči S23 o 100 mAh väčšiu batériu a S24+ má voči S23+ o 200 mAh väčšiu batériu. Zároveň je tu podľa výrobcu lepšia optimalizácia využívania energie, samozrejme s umelou inteligenciou.

Po dlhodobom teste konštatujeme nasledovné: S24+ vydrží na batériu asi o 10 % dlhšie ako S23+. Je to celkom príjemné zlepšenie. Predpokladáme, že podobná hodnota bude platiť aj pre telefón Galaxy S24. Toto sme však netestovali, nemáme totiž k dispozícii telefón Galaxy S23.

Porovnanie fotoaparátov

Treba povedať, že telefóny Galaxy S24 a S24 majú rovnaké fotoaparáty, ako to bolo v prípade S23 a S23+. Výrobca tvrdí, že rodina S24 fotí lepšie ako S23, lebo využíva umelú inteligenciu. To sme chceli preveriť a a ako prvé sme sa venovali porovnaniu fotiek z telefónu S23+ a S24. Čo sme zistili?

Tieto telefóny fotia zhruba rovnako, pri automatickom režime veľa závisí od toho, čo si automatika v danej chvíli nastaví. Platí to pre všetky zadné fotoaparáty. Výrobca hovorí, že bola mierne vylepšená selfie kamera. Vylepšenie sa však netýka rozlíšenia selfie kamera, ale toho, že jej priemer je v novinke o máličko menší. Takmer to nepostrehnete.

S23+S24+ AI
Vľavo S23+, vpravo S24+ po úprave v AI

To, v čom je rodina S24 voči S23 lepšia, je následná úprava fotografie, ktorú ale urobíte neskôr po odfotení. Práve tu sa využíva umelá inteligencia a S24+ o niečo lepšie upravila fotografiu ako S23. Rozdiel však nebol veľký a časti fotografie z S23 boli zachytené subjektívne lepšie. Evidentne je ale pri Galaxy S24+ menej nepríjemného šumu, ako v prípade S23+.

Telefón Galaxy S24 Ultra je celkom iný príbeh. Tento telefón má nový teleobjektív s 5-násobným priblížením a rozlíšením 50 Mpx. To je hlavné vylepšenie v porovnaní s S23 Ultra. A práve fotky s využitím teleobjektívu, ktoré sú vhodné napr. na realizáciu portrétov s rozmazaným pozadím sú tým, kde S24 Ultra vyniká.

S24 Ultra
Porovnanie S24+ vľavo, Galaxy S24 Ultra vpravo, 5-násobný zoom

Rozdiely sa prejavujú aj pri portrétových fotografiách s trojnásobným priblížením. Dole vľavo vidíte portrét z telefónu Galaxy S24+ a vpravo z telefónu S24 Ultra.

Celkové porovnanie

Telefóny Galaxy S24 a S24+ sú pre vás vhodné, ak zvažujete prechod z rodiny S22 a staršej. Nie je to celkom riešenie pre niekoho, kto má telefón z rodiny S23. Len pripomeňme, že rodina S23 tiež dostanete rozšírenie Galaxy AI, a to aj vrátane populárnej funkcie Circle to Search. Náš jazykový modul pre slovenčinu očakávame niekedy na konci leta a vtedy by táto aktualizácia pre rodinu S23 mohla byť tiež pripravená.

Prechod z inej značky na rodinu S24 je opäť celkom iný príbeh. Na telefónoch Galaxy sa nám páči to, že Samsung sa o telefóny naozaj stará a aktualizácie sú pravidelné. Dá sa na to spoľahnúť. Spomenutých 7 rokov podpory je opäť plusovým bodom. A ešte je výhodou ekosystém – rôzne produkty od Samsungu vedia o sebe a dokážu spolupracovať. Aspoň v prípade väčšiny nových produktov od tejto firmy.

Na záver ešte upozornenie – Samsung robí pravidelne akcie na podporu predaja svojich telefónov vrátane výkupu starších modelov a je dobré ich využiť. Sledujete teda akcie a je možné že sa dostanete k naozaj zaujímavej cene.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.