Anglicko prijalo zákon, ktorý zakazuje end-to-end šifrovanie v komunikačných aplikáciách, čo dáva vláde mandát na prístup ku každej technológii a tak sa cez backdoor dostať ku rozšifrovanej komunikácii akéhokoľvek anglického občana zákonným spôsobom.

Tento zákon by mal umožniť na základe pokynu ministra sprístupniť a dešifrovať komunikáciu konkrétneho človeka, čo v prípade end-to-end enkrypcie znamená implementovať do aplikácií backdoor, ktorý tento prístup umožní. Tento zákon taktiež ukladá povinnosť telekomunikačným operátorom ak používajú šifrovanú ochranu pri komunikácií svojich používateľov ju odstrániť na požiadanie vládnych agentov.

Tento mandát prišiel s celým balíčkom a je súčasťou zákona o vyšetrovacích právomociach, ktorý okrem tohto umožňuje bezprecedentný dozor nad občanmi Anglicka. Ďalej musí byť všetka internetová aktivita logovaná technologickými spoločnosťami, akými sú napríklad poskytovatelia internetu, po dobu jedného roka a musia byť poskytnuté na požiadanie orgánov v prípade presadzovania práva a to bez súdneho dohľadu.

Žiadna z týchto spoločnosti nesmie vytvoriť technológiu, ktorá by bránila zberu týchto údajov. Stručne povedané, už neexistuje právo na súkromie zo strany vlády.

výňatok zo zákona

výňatok zo zákona

Celý tento proces spustilo Anglicko a teraz sa to začne šíriť ako mor do celého sveta. Postoj nového amerického prezidenta je podobný tomu, čo sa deje v Anglicku a tiež by rád zakázal šifrovanie a je možné, že USA bude čoskoro nasledovať Anglicko (popularita šifrovanej komunikácie po víťazstve Donalda Trumpa totiž neuveriteľne vrástla a veľa ľudí začalo používať aplikácie Signal, Wire, či iné). Taktiež Francúzsko a Nemecko tlačí na EÚ aby sa šifrovaná komunikácia zakázala v celej Európe.

Samozrejme veľké firmy chcú bojovať za zachovanie šifrovania komunikácia. Dokonca aj samotný šéf Apple, Tim Cook nedávno ocenil šifrovanie s tým, že udržiava verejnosť v bezpečnosti.

Naše súkromie je čím ďalej zraniteľnejšie a vládne „páky“ naberajú na sile toto súkromie narušiť. Preto je potrebné, aby sa pracovalo na silnejšom neprelomiteľnom šifrovaní, ktoré možné zlomiť žiadnym backdoorom, hrubou silou, či inak.

Celý zákon si môžete pozrieť tu: Investigatory Powers Bill

Zdroj:  cointelegraph.com /theregister.co.uk

Zdroj titulného obrázku: internetsociety.org

Značky: