Túto hru už na platforme Google Play nenájdete, dôvodom sú peniaze.

Ide o pôvodnú hru Angry Birds, ktorá už na Androide dostupná nebude, na iOS zostáva. Termín ukončenia poskytovania hry je 23. február 2023. Tí z vás, ktorí hru stále majú, ju budú môcť aj naďalej používať. Jednou z možností je inštalácia cez APK Mirror. Používanie na platforme iOS sa zásadne nemení. Hra bude dostupná za 99 centov, ale bude premenovaná na Red’s First Flight.

Hra je dostupná niekoľko rokov a pôvodne išlo o hru, ktorú si bolo treba kúpiť. Vývojár tejto hernej série sa vyjadril, že je aktuálne v rozpore s ich očakávaniami a narúša ich model distribúcie hier. Dalo by sa povedať, že hra parazituje na novších tituloch, ktoré sú zadarmo, ale používajú systém mikrotransakcií priamo v aplikácii. To logicky prináša väčšie zisky a hier alebo aplikácií, ktoré si dnes kúpite a trvalo a používate bez ďalších poplatkov.

Systém platieb priamo v hrách je symbiózou medzi novými verziami a odmenou pre vývojárov. Je prirodzené, že chcú zarobiť čo najviac a jednorazovou cenou, ktorá nemôže byť príliš vysoká sa tento cieľ nepodarí naplniť v takej miere ako pri mikro platbách.

Vývojári sa sústredia viac na aplikácie, ktoré sú takzvane stále živé a vylepšujú ich v rámci svojej hlavnej verzie. Nedostávate teda samostatnú aplikáciu alebo hru. Mení sa len pôvodná hra, pridáva sa nový obsah a vylepšuje sa hrateľnosť či grafické stvárnenie. To ale musí niekto zaplatiť a práve preto je najlepším spôsobom minimálne z pohľadu vývojárov systém mikro platieb.

S týmto budú nespokojní príležitostní hráči, ktorí si chceli hru kúpiť a občas si ju zahrať a hráči, ktorým prekážajú rôzne aktívne prvky nabádajúce ich na kúpu nejakého obsahu alebo zvýhodnenia v hre. Obe stránky tohto prístupu majú svoje výhody aj nevýhody.

Nevýhodou je to, že hranie na mobilných hrách je často vykrývané ďalšími poplatkami, ktoré treba platiť, aby ste mohli hrať čo najpohodlnejšie. Kto nezaplatí, bude mať obmedzené hranie, respektíve jeho postup v hre bude veľmi pomalý. Výhodou je zase to, že za relatívne malý poplatok môžete prispieť vývojárom, ktorí sa o hru starajú a môžete tak vašu obľúbenú hru hrávať neustále a to s novým obsahom a rozšíreniami či možnosťami.

Zdroj: Rovio

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.