Technológie pre inteligentnú domácnosť sú v plnom prúde aj na Slovensku.

Slovak Telekom predstavil a začal predávať svoju službu SmartHome, o ktorej informujeme v samostatnom článku a v redakcii sme testovali aj výbornú kameru Antik SmartCam SCI 15.

Operátor Antik predstavil svoje riešenie inteligentnej domácnosti už minulý rok v lete, avšak s dostupnosťou jednotlivých produktov je to trochu horšie. V predaji sú aktuálne dostupné domáce kamery a najvyšší model – SmartCam SCI 15 – sme mali možnosť otestovať.

Antik prezentuje kameru SmartCam SCI 15 ako zariadenie do domácnosti, vďaka ktorému môžete na diaľku skontrolovať váš dom alebo byt. Nie je to klasická bezpečnostná kamera, ale skôr viacúčelové zariadenie, pomocou ktorého môžete v prípade potreby komunikovať aj s vašimi blízkymi. Potenciálne využitie je teda také, že ste mimo domu a chcete mať prehľad o tom, že sa do vášho bytu nedostal nikto nepovolaný, že chcete skontrolovať vašich domácich maznáčikov alebo kameru použijete ako formu dohľadu nad seniormi alebo osobami, ktoré sú choré doma a liečia sa. S Antikom súhlasíme, aj naše testovanie potvrdilo, že pre tento účel ide o vhodné zariadenie.

Jednoduchá inštalácia

SmartCam SCI 15 je kamera s 1,3 Mpx CMOS senzorom a rozlíšením 1280 x 960. Môžete ju používať prakticky okamžite po vybalení z obalu. Kameru buď položíte na stôl alebo iný pevný povrch, prípadne ju môžete pripevniť na stenu či strop. V balení sú potrebné skrutky. Je však fajn, že ak nechcete, zariadenie nemusíte nikam napevno pripevniť. Druhým krokom je pripojenie kamery do elektrickej siete – kábel má dĺžku 1,5 metra. Kamera takisto vyžaduje pripojenie do internetu, a to je možné zabezpečiť káblom alebo bezdrôtovo. V druhom prípade využijete WPS tlačidlo. Na tele kamery nájdete aj slot na microSD kartu, ktorú odporúčame použiť. Kamera môže vďaka tomu ukladať videozáznamy.

Kamera je otočná, môžete ju mať voľne položenú na stole alebo ju niekam napevno pripevniť

Na prístup k zariadeniu je možné využiť mobilnú aplikáciu pre platformy iOS a Android alebo webové rozhranie. To v dobe testovania fungovalo iba pre prehliadač Internet Explorer, čo nie je práve najlepšia voľba. Antik však pripravuje podporu aj pre Google Chrome. Počas testovania sme teda používali iba mobilné aplikácie, nakoľko Internet Explorer máme v systéme Windows 10 vypnutý a odinštalovaný.

Výborné diaľkové ovládanie

Mobilná aplikácia pre prístup ku kamere sa nazýva AntikCAM a jej spracovanie je moderné. Rozhranie je prehľadné, rozdelené do 4 častí. Živý prenos umožňuje pristupovať ku všetkým kamerám, ktoré máte priradené k vášmu účtu. Tento proces je takisto jednoduchý, stačí cez aplikáciu naskenovať QR kód, takže odpadá nutnosť opisovať dlhé čísla. Oceňujeme to.

V rámci položky Živý prenos môžete sledovať to, čo kamera aktuálne sníma v reálnom čase v SD rozlíšení alebo HD a takisto ju na diaľku ovládať. V prípade kamery SmartCam SCI 15 je možné meniť náklon až do 90° a horizontálne otáčanie až do 355°. Toto je výborná vlastnosť, pretože je možné jednoducho skontrolovať celú izbu aj na diaľku. Na túto funkciu sme si zvykli a v prípade ostatných kamier nám potom chýbala. Samozrejme, kameru si môžete umiestniť strategicky tak, aby ste s ňou nemuseli hýbať, ale niekedy sa takáto pridaná hodnota hodí.

V rámci diaľkového ovládania je k dispozícii aj funkcia na ukladanie fotografií a nahrávanie videa. V takomto prípade si ukladáte médiá priamo do telefónu a funguje to aj v prípade, že v kamere nemáte microSD kartu.

Aplikácia je prehľadná. Umožňuje diaľkové ovládanie aj prezeranie zaznamenaných videí. Takisto môže posielať upozornenia, ak zaznamená pohyb

Poslednou funkciou diaľkového ovládania je aktivácia obojstrannej audiokomunikácie. Toto sa hodí v prípade, že pomocou kamery robíte dohľad nad seniorom alebo inou osobou a chcete s ňou komunikovať. Vy máte k dispozícii video aj audio, človek na druhej strane počuje iba zvuk, čo hovoríte. Pre potreby komunikácie to postačuje.

Automatické nahrávanie, avšak nie všetkého

Sekcia prehrávanie umožňuje pristupovať k obsahu, ktorý kamera automaticky nahrala na microSD kartu alebo do cloudu. Cloud nebol v dobe testovania k dispozícii, ale ANTIK pracuje aj na tomto riešení.

Kamera funguje inteligentne, nezaznamenáva automaticky všetko, čo sníma. Nahrávanie videa zapne iba v prípade, že rozpozná pohyb, pričom si môžete nastaviť maximálnu dĺžku videa. Je to praktické a uľahčuje to aj spätné sledovanie videa zo záznamu. Je však škoda, že aplikácia umožňuje sledovať nahrávky iba v hodinových úsekoch. Môžete si napr. pozrieť, čo kamera zaznamenala predchádzajúci deň od 8. do 9. hodiny. Nemôžete si však nastaviť postupné prehrávanie všetkých nahrávok od 8. do 18. Vždy je potrebné zmeniť čas prehrávania v hodinových intervaloch.

Kamera takisto posiela do mobilnej aplikácie notifikácie, keď zaznamená pohyb. Toto nastavenie je možné vypnúť alebo zapnúť.

Verdikt

ANTIK SmartCam SCI 15 je moderná kamera, ktorá ponúka dobrý používateľský zážitok za rozumnú cenu. Funguje za svetla aj v tme, oceňujeme možnosť diaľkového ovládania, inteligentné automatické nahrávanie videa v prípade detekcie pohybu a obojstrannú audiokomunikáciu. Šikovná je aj aplikácia.

Cena: 99,90 EUR (15 % zľava pre zákazníkov ANTIK-u)
Zapožičal: ANTIK

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit