Neviditeľný nepriateľ je medzi nami a my si s ním poradíme. Tak ako so všetkým, čo sa nám v živote prihodilo.

Technologické aj netechnologické firmy sa tomuto javu prispôsobia, budú musieť. Tento text nebude o úvahe, aké to bolo a aké pekné by bolo, keby to zase bolo ako kedysi. Nie je a nebude a to je dobre. Prídete na nové myšlienky a postoje. Viem, že pre mnohých z nás by bolo najlepšie mať sa celý život bezstarostne, ale to nebýva vždy najúčinnejšia motivácia, ako v sebe prebudiť nové vnútorné schopnosti.

Pozitívne je, že dnes máme technológie, o akých sa nám ani nesnívalo a ich dosah sme si tak nejak postupne prestali uvedomovať. Podať daňové priznanie cez počítač? Nuž, v tej chvíli mi bolo celkom jasné, ako sa cítia starší ľudia pri používaní nových technológií. Vyskúšal som si to na sebe. 😊

Koľko vecí dokážeme vybaviť on-line a nemusíme nikam chodiť. Objednávka tovaru, jedla, netreba ísť do banky a zaplatíte cez web alebo aplikáciu. Úrady čoraz viac preferujú komunikáciu on-line. A vy možno začnete používať nové spôsoby kontaktu s úradmi, organizáciami alebo s rodinou a známymi.

No a meniace sa zvyky spôsobili aj zmenu samotného internetu. Niežeby sám o sebe kolaboval, ale aby sa to nestalo, spoločnosti ako YouTube, Facebook, Google, Netflix a mnohé ďalšie pristúpili k opatreniam.

Znížili kvalitu prenosu, najčastejšie sa spomínalo video. Viac času trávime doma, a to je vhodný čas pozrieť si film, vzdelávacie video alebo hocijaký iný videoobsah. A to sú zvýšené dáta, ktoré školáci ani zamestnanci cez deň veľmi narobiť nemohli.

Je ale vidno, že operátori majú silné základne a mnohí išli nad rámec potrieb so svojimi opatreniami a vy ste tak mali stabilné a rýchle internetové pripojenie. To aj od poskytovateľov internetu, ktorí na domáce linky pustili väčšiu rýchlosť aj po vyčerpaní dát v rámci politiky férového používania.

Viem, že som tu spomínal mnohé samozrejmé veci a vy ich dobre poznáte. Ale možno v tomto období nastal čas si niektoré veci uvedomiť a pripomenúť si, že tie technológie sú v mnohom vynikajúce a aj ony nám pomohli prekonať ťažšie časy.

A možno jedno posolstvo na záver. Problémy boli, sú a budú. Avšak dá sa na to pozerať aj inak. Ak ste zdraví, čo si možno nejako viac vieme precítiť a uvedomiť až teraz, všetko ostatné nazývajte malými nepríjemnosťami. Sami sa tak presvedčíte, že na tom niečo celkom určite bude.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.