AOC AGON AG322QCX je 31,5-palcový zaoblený monitor. Ako napovedá AGON v názve, ide o zástupcu herných monitorov. 31,5-palcová obrazovka využíva VA panel s rozlíšením 2560 × 1440 a obnovovacou frekvenciou až 144 Hz.

V prípade tohto monitora sa VA panel hodí, jeho odozva je o niečo rýchlejšia v porovnaní s IPS panelmi a o trošku horšie pozorovacie uhly si počas sedenia pred monitorom prakticky nevšimnete. V tomto smere pomáha aj jeho zaoblenie.

Zaoblený displej v prípade tohto monitora oceňujeme. Práve vďaka zaobleniu sme ho mohli používať aj na našom pracovnom stole medzi poličkami, kam sa plochá 32-ka jednoducho už nezmestí.

Zakrivený AGON však tento priestor ideálne vypĺňa a pokiaľ používate aj takto veľký monitor v optimálnej vzdialenosti, jeho uhlopriečka nie je prehnaná. Ani na prácu a ani na hranie. Práve naopak, zážitok z hrania je ešte lepší.

Treba však od monitora sedieť aspoň vo vzdialenosti jedného metra.

Hráči okrem 144 Hz frekvencie ocenia aj podporu technológie Adaptive-Sync, ktorá je kompatibilná s technológiou FreeSync od AMD. Škoda, že konkurenčnú technológiu G-SYNC od NVIDIE tento monitor nepodporuje.

Aby ste využili všetky jeho vymoženosti, budete potrebovať grafickú kartu AMD. Obnovovaciu frekvenciu 144 Hz je možné dosiahnuť za použitia DisplayPortu alebo cez HDMI 2.0 port.

Výbavu monitora chválime. Stojan umožňuje nastaviť prakticky všetko, čo budete potrebovať a bohatá je aj výbava portov. K dispozícii sú dva DisplayPorty, dva HDMI porty, D-Sub a takisto aj dvojica USB 3.0 portov.

Herné zameranie podtrhuje podsvietenie spodného rámika – mimochodom, rámiky okolo zvyšných troch strán sú veľmi tenké, obrazovka vyzerá spredu štýlovo. K dispozícii je držiak na slúchadlá a diaľkové ovládanie pre úpravu nastavení.

S týmto doplnkom sme sa v minulosti už stretli pri niektorých prémiových monitoroch od BenQ a AOC. Ide o užitočnú pomôcku, ktorá umožňuje rýchlo prepínať medzi nastaveniami monitora. K dispozícii sú tri používateľské nastavenia a pár predstavených herných režimov.

Obrazovka má maximálny jas na úrovni 300 cd/m2 a štandardný kontrast 2000:1. Odozva je na úrovni 4 ms.

V rámci nastavenia môžete aktivovať tlmenie modrého svetla, herný režim či minimalizovať odozvu vstupov pomocou funkcie Low Input Lag. Takisto je možné zosvetliť tmavé miesta a odhaliť tak hráčov, ktorí sa skrývajú v čiernych rohoch.

AOC AGON AG322QCX nás počas testovania potešil. Ide pravdepodobne o najlepší AGON monitor, aký sme doteraz testovali. Nároční hráči s grafickou kartou od AMD nech zbystria pozornosť, avšak treba si pripraviť väčší rozpočet.

ModelAOC AGON AG322QCX
Veľkosť uhlopriečky a typ displeja31,5″, VA, zakrivený, 16,7 milióna farieb
Rozlíšenie a frekvencia2560 × 1440, 144 Hz, Adaptive-Sync
Udávaná doba odozvy4 ms
Maximálny jas a kontrast300 cd/m2, 2000:1
Nastaviteľnosť stojanaVýška, náklon, natočenie
Porty2 × DisplayPort 1.2, 2 × HDMI, VGA, 2 × USB 3.0

Hodnotenie
+ Výborné spracovanie
+ Bohatá ponuka portov
+ Herné funkcie a diaľkový ovládač
+ 144 Hz
– Chýba podpora G-SYNC

Cena: 599 eur
Zapožičal: AOC

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 7-8/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit