Monitor do kancelárie alebo pracovne.

AOC 24P3CW je 23,8-palcový monitor s plochým IPS panelom a rozlíšením Full HD. Vyznačuje sa živými farbami, jasom viac ako 300 nitov a vynikajúcimi pozorovacími uhlami. Panel po stranách lemujú tri tenké rámiky, ktoré nechávajú vyniknúť modernému dizajnu. Monitor je pripravený na vysoké pracovné nasadenie aj zábavu. V jeho výbave sa aj preto nachádzajú dva 5 W reproduktory a integrovaná otočná 5 Mpx kamera s podporou Windows Hello.

Monitor je určený na použitie v nielen domácnosti alebo predovšetkým v kancelárii. Keďže ide o monitor v cenovej kategórii nad 300 eur, k tomu je prispôsobená aj bohatá výbava portov a vynikajúce nastavenie IPS panela s Full HD rozlíšením a obnovovacou frekvenciou 75 Hz a odozva 4 ms. Statický kontrastný pomer je 1000 : 1.

Po dizajnovej stránke klasický monitor s matným displejom a tenkými rámikmi na troch stranách. Spodný rámik je však štandardne o niečo hrubší. Oceňujem aj umiestnenie ovládacích tlačidiel, ktoré sa nachádzajú na prednej strane spodného rámiku, čiže sú dobre viditeľné a aj logicky usporiadané. Kladne hodnotím aj pozorovacie uhly, ako aj celkovú kvalitu panela. Ani pri detailnom skúmaní som si nevšimol žiadne presvitanie podsvietenia alebo ďalšie nedostatky.

Home/Office monitor AOC 24P3CWZdroj: TOUCHIT
Home/Office monitor AOC 24P3CW

Elegantný a stabilný stojan

Základňa štvorcového stojanu má jemnú textúru. Vzhľadom k tomu, že ergonomický stojan je vybavený pivotom, tak celkový rozsah nastavenia výšky monitora je v rozsahu 3 – 18 cm od stola. Zmena výšky sa vykonáva veľmi jednoducho. Na toto nastavenie nie je potrebná takmer žiadna sila. Nastaviteľný je aj náklon v rozsahu +35°/-5°. Monitor je možné aj otočiť až o 180° doľava aj doprava.

Musím vyzdvihnúť tuhosť plastového stojana a podstavca. Ak raz niečo nastavíte, tak to jednoducho drží na svojom mieste. Stojan má v spodnej časti aj výrez na káble. Ide o veľmi efektívne riešenie organizácie káblov, ktoré je nielen praktické, ale aj dizajnovo veľmi pekné. Nechýba dokonca ani možnosť zavesenia na stenu VESA 100×100.  

Home/Office monitor AOC 24P3CWZdroj: TOUCHIT
Home/Office monitor AOC 24P3CW

Pomocou kalibračnej sondy som pri prednastavenom kontraste nameral minimálny jas 79,83 nitov a maximálny jas až 391,44 nitov. Pokrytie farebných priestorov dosahuje 98,6 % pre sRGB, 69,9 % pre Adobe RGB a 73,5 % pre DCI-P3. Kalibračná sonda tiež namerala priemernú odchýlku deltaE na úrovni 0,09, resp. maximálnu na úrovni 1,36.

Výbava portov je ukážková

V ponuke sa nachádza 1× HDMI 1.4, 1× DisplayPort 1.2 + DisplayPort Out, 1× USB-C 3.2 s podporou až 65 W nabíjania, 4× USB-A, zásuvka RJ45 a 3,5 mm jack pre slúchadlá alebo externé reproduktory. 

Farebné podanie na jednotku

Pri modeli AOC 24P3CW som bol už z predvoleným nastavením farieb a kontrastu veľmi spokojný. Po kalibrácii sa tieto hodnoty ešte viac vylepšili. Pri jase 120 nitov som pomocou sondy nameral nasledovné hodnoty – sRGB 99,6 %, ADOBE RGB 78,6 %, DCI P3 89,6 %. Počas bežného používania som jas zvýšil, ale farebné podanie IPS panela je skutočne veľmi dobré. Kladne hodnotím aj matnú povrchovú úpravu displeja, ktorá neodráža žiadne neželané odlesky alebo odtlačky prstov.

Home/Office monitor AOC 24P3CWZdroj: TOUCHIT
Home/Office monitor AOC 24P3CW

Hoci podanie farieb a zobrazovacie možnosti v predvolenom režime hodnotím veľmi pozitívne, o čosi presnejšie zobrazovanie farieb som dosiahol až pomocou kalibračnej sondy. 

Vo výbave monitora sa nachádza 7 základných farebných profilov (Standard, Text, Internet, Hra, Film, Šport a Čítanie). Okrem toho je možné nastaviť aj množstvo ďalších parametrov, ktorými užívateľ dosiahne čo najlepšie používateľské prostredie. 

Spotreba monitora v pohotovostnom režime je 0,5 W. Pri nastavení štandardného režimu (80% jas, 50 % kontrast) som nameral spotrebu na úrovni 16,1 Wattu, pričom pri nastavení maximálneho jasu v štandardnom režime som nameral spotrebu na úrovni 21,4 Wattu.

iMenu

Aj keby sa mohlo na prvý pohľad zdať, že označenie iMenu patrí do ponuky spoločnosti Apple, tak v tomto prípade tomu tak nie je. Ide o skutočne výkonný nástroj od AOC, vďaka ktorému iba jednduchým kliknutím myši nastavíte všetky požadované parametre monitora veľmi jednoducho a intuitívne.

Systém i-Menu totiž umožňuje priamy prístup ku všetkým nastaveniam v prehľadnej a graficky jednoduchej ponuke. Za najväčší prínos považujem rýchle nastavenie orientácie obrazovky v prípade, že monitor používate striedavo v horizontálnej alebo vertikálnej polohe.

Verdikt

AOC 24P3CW je praktické riešenie do kancelárie alebo pracovne. Ponúka moderný bezrámikový dizajn a 24-palcový FullHD displej s matným povrchom a veľmi kvalitným podaním farieb. AOC si dalo záležať aj na bohatej výbave portov vrátane USB-C, pričom celkový potenciál tohto monitora posilňuje aj 5 Mpx otočná kamera. Neoceniteľnou súčasťou monitora je pivot, vďaka ktorému je možné meniť orientáciu obrazovky z horizontálnej do vertikálnej polohy v oboch smeroch.

Home/Office monitor AOC 24P3CWZdroj: TOUCHIT
Home/Office monitor AOC 24P3CW

Technické špecifikácie:

AOC 24P3CW
Veľkosť a typ panela23,8″, IPS, 1920 × 1080 px, 75 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva79,83 až 391,44 cd/m2, 4 ms
Pokrytie farebného priestoru98,6 % sRGB, 69,9 % Adobe RGB, 73,5 % DCI-P3 (EKO štandardný režim – 80 % jas 248,1 cd/m2, 50 % kontrast)
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, Áno, Adaptive Sync, Flickr Free
KonektivitaHDMI 1.4, DisplayPort 1.2, DisplayPort out, USB-C 3,2 s podporou 65 W nabíjania, USB-A 4×, 3,5 mm jack
Home/Office monitor AOC 24P3CWZdroj: TOUCHIT
AOC 24P3CW: Pokrytie farebného priestoru sRGB

Cena: 329 eur

Zapožičal: AOC

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.