Opäť ide o monitor so skvelým pomerom cena/výkon.

Monitor AOC Q27G2S je veľmi dobrým príkladom na lacný a dobre vybavený monitor pre hráčov. Okrem toho, že má ideálnu uhlopriečku 27 palcov, tak ponúka aj rýchly 2K panel s rozlíšením 2560 × 1440 pixelov. Pokiaľ k odozve 1ms pripočítame aj obnovovaciu frekvenciu 165 Hz, tak používateľ za cenu nižšiu ako 300 eur získa skutočne dobrý monitor na hranie a prácu. Hráčov určite zaujme aj prítomnosť funkcie G-SYNC.

IPS panel ponúka živé farby, pričom jeho kalibrácia bola bezproblémová, avšak namerané hodnoty mohli byť v „prvom kole“ meraní o niečo vyššie. Panel sa vyznačuje živými farbami, vysokým maximálnym jasom a vynikajúcimi pozorovacími uhlami. Panel po stranách lemujú tri veľmi tenké rámiky, ktoré nechávajú vyniknúť herný dizajn, ktorý okrem tradičnej čiernej farby dopĺňajú aj červené detaily. Dizajn považujem za veľmi vydarený, pretože monitor je síce už na prvý pohľad určený pre hráčov, ale rozhodne nie je gýčový.

Herný monitor AOC Q27G2S Zdroj: TOUCHIT
Herný monitor AOC Q27G2S

Od monitora môžete od prvej chvíle očakávať veľmi dobre naladené základné profily, podanie farieb a bezproblémové používanie, teda ak sa prebrodíte nastaveniami, ktoré chcete v ponuke vykonať. Testoval som viaceré monitory od AOC, ktoré skutočne chválim za pomer cena/výkon, ale doteraz nemôžem tvrdiť, že  preklikávanie sa položkami menu AOC monitorov je pohodlné. Možno po veľmi dlhom používaní by som si povedal, že už viem nastaviť jednotlivé hodnoty na prvýkrát, ale zatiaľ mi to nejde. Konkurenčné riešenia sú o niečo pohodlnejšie. To však neznamená, že by toto mal byť dôvod nevybrať si tento monitor. 

Statický kontrastný pomer je 1000 : 1, avšak v režime DCR to je až 80 000 000 : 1. Pri pohľade spredu ide takmer o štandardný monitor, pričom jeho hráčske ambície prezrádza až pohľad na stojan a zadnú stranu s logom AOC. Kladne hodnotím aj 178°/178° pozorovacie uhly, ako aj celkovú kvalitu panela. Ani pri detailnom skúmaní som si nevšimol žiadne presvitanie podsvietenia alebo ďalšie nedostatky.

Herný monitor AOC Q27G2S Zdroj: TOUCHIT
Herný monitor AOC Q27G2S

Stojan a možnosti nastavenia

Základňa stojana má asymetricky usporiadané štyri lúče, na ktorých monitor drží veľmi stabilne. Dokonca nehrozí ani prevrátenie v prípade, že by ste do monitora nechtiac vrazili. Základňa je otočná v rozsahu približne 30° stupňov na každú stranu, pričom pokračovaním je už stojan, ktorý ponúka bohaté možnosti nastavenia. Aj vďaka nim je možné monitor spravovať v rozsahu -5° – 23°, avšak nechýba ani pivot, čo ešte viac rozširuje možnosti využitia, buď ako hlavného, alebo prídavného monitora. Nastavenie výšky je v rozsahu 4,5 – 17,5 cm. Akákoľvek zmena sa pritom vykonáva veľmi jednoducho a rýchlo. 

Chcem vyzdvihnúť tuhosť stojana a podstavca. Ak raz niečo nastavíte, tak to jednoducho drží na svojom mieste. Stojan má v spodnej časti aj otvor na káble, čiže tie viete pekne organizovať. Nechýba ani možnosť zavesenia VESA 100×100 mm. 

Kalibrácia

Pomocou kalibračnej sondy som pri prednastavenom 50 % kontraste nameral minimálny jas 53 nitov a maximálny jas až 446 nitov. Pokrytie farebných priestorov dosahuje 98,6 % pre sRGB, 69,3 % pre Adobe RGB a 72,6 % pre DCI-P3. Kalibračná sonda tiež namerala priemernú odchýlku deltaE na úrovni 0,16, resp. maximálnu na úrovni 1,09. 

Po nakalibrovaní monitora sa tieto hodnoty mierne zlepšili. Pokrytie farebných priestorov je v tomto prípade 99,9 % pre sRGB, 84,8 % pre Adobe RGB a 96,3 % pre DCI-P3. Kalibračná sonda tiež namerala priemernú odchýlku deltaE na úrovni 0,09, resp. maximálnu na úrovni 2,60. 

V technologickej výbave monitora sa nachádza aj Flicker-free na zníženie blikania, čím je používanie monitora oveľa pohodlnejšie. AOC využíva systém podsvietenia DC (Direct Current), ktorý poskytuje pohodlnejší a zdravší zážitok zo sledovania a minimalizuje účinky únavy očí počas pracovnej doby. Pre dosiahnutie ešte lepšieho používateľského zážitku je možné využívať aj prednastavené režimy na rozšírenie ostrosti a podania farieb. Na výber je 6 profilov: FPS, Racing, RTS, Gamer1, Gamer2, Gamer3 and Off.

Pri pohľade na zadnú stranu je vidieť, že monitor AOC Q27G2S má pomerne málo portov, avšak nechýba 2× HDMI, 1× Display port, ako aj 3,5 mm výstup na slúchadlá alebo externé reproduktory. Kladne hodnotím aj matnú povrchovú úpravu displeja, ktorá neodráža žiadne neželané odlesky alebo nezachytáva odtlačky prstov. 

Spotreba monitora sa počas bežného používania pohybovala na úrovni 14,6 W, pričom v prednastavených režimoch Hráč 1- 3 sa spotreba pohybovala na úrovni 31,1 W. V pohotovostnom režime 0,3 W. 

Verdikt

AOC Q27G2S je už na prvý pohľad skvelou voľbou pre hráčov, ktorí za svoje peniaze chcú vysokú hodnotu. Dôležité pritom je, že nový herný monitor ich nebude stáť viac ako 300 eur. Za tieto peniaze dostanú 27-palcový monitor s QHD rozlíšením, 1ms odozvou a 165 Hz obnovovacou frekvenciou. Okrem toho sa tento monitor od AOC vyznačuje aj veľmi kvalitným spracovaním, pekným dizajnom a bohatými možnosťami nastavenia otočného stojana vrátane pivota. Z nevýhod spomeniem menší počet portov (bez USB-C), ako aj menej pohodlné ovládanie nastavení pomocou tlačidiel.

V každom prípade chcem ešte raz vyzdvihnúť skvelý pomer cena/výkon, ktorým sú monitory od AOC známe.

Technické špecifikácie:

AOC Q27G2S
Veľkosť a typ panela27″, IPS, 2K, 2560 × 1440 px, 165 Hz, 10 bit
Minimálny a maximálny jas, odozva53,19 až 446,79 cd/m2, 1 ms MPRT
Pokrytie farebného priestoru98,6 % sRGB, 69,3 % Adobe RGB, 72,6 DCI-P3 (štandardný režim – 70 % jas, 50 % kontrast, sRGB)
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, NIE, Free Sync, G-Sync, Flickr Free, pivot
Konektivita2× HDMI 2.0 × 2
Display port 1.2
1 × 3,5 mm výstup na slúchadlá

Herný monitor AOC Q27G2S Zdroj: TOUCHIT
Herný monitor AOC Q27G2S

Cena: 299 eur

Zapožičal: AOC

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.