Ponúka štandardnú výbavu v cene do 300 eur. Bonusom je USB-C.

AOC Q27V5C je štandardný monitor do kancelárie alebo do domácnosti. V cene do 300 eur ponúka zodpovedajúcu výbavu, ktorá bude vyhovovať bežnému aj mierne náročnému používateľovi. Základom monitora je 27-palcový IPS panel s rozlíšením 2560 × 1440 pixelov a obnovovacou frekvenciou až 75 Hz. Odozva je na úrovni 4 ms, kontrast je 1000 : 1.

Displej má dobré pozorovacie uhly a počas používania som si nevšimol výraznejšie presvitanie podsvietenia či iné vizuálne nedostatky. Pomocou kalibračnej sondy som pri prednastavenom kontraste nameral minimálny jas 28 nitov a maximálny jas 367 nitov. Pokrytie farebných priestorov dosahuje 99,8 % pre sRGB, 86 % pre Adobe RGB a 94,1 % pre DCI-P3. Kalibračná sonda tiež namerala priemernú odchýlku deltaE na úrovni 0,1, resp. maximálnu na úrovni 1,88.

AOC Q27V5CZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
AOC Q27V5C

Praktický a elegantný stojan

AOC Q27V5C má na dnešné pomery typický dizajn s tromi tenkými rámikmi. Ovládanie zabezpečuje štvorsmerový joystick na zadnej strane. Stojan umožňuje nastavenie výšky v rozmedzí od 34 do 163 mm. Nastaviteľný je aj náklon a natočenie, takže v tomto smere nemám pripomienky. Stojan je navrhnutý s dôrazom na praktickosť, čo potvrdzuje aj pomerne veľký otvor na manažment káblov. Chválim, že stojan je hliníkový, vrátane jeho základne. Monitor je možné používať aj v režime na výšku.

Monitor ponúka štandardnú výbavu funkcií a nastavení. K dispozícii sú prednastavené režimy zobrazenia (štandardný, text, internet, game, movie, sports) a režim na tlmenie modrého svetla. Samozrejmosťou je nastavenie jasu a kontrastu, teploty farieb a jednotlivých zložiek farby. V ponuke je tiež režim sRGB, v rámci nastavenia farieb, avšak vyššiu presnosť podania farieb som dosiahol po krátkej kalibrácii pomocou kalibračnej sondy.

AOC Q27V5C má niekoľko funkcií, ktoré možno považovať za pridanú hodnotu. Hráčov poteší dedikovaný herný režim s nastavením, ktorého cieľom je minimalizovať input lag, a takisto s podporou adaptívnej synchronizácie prostredníctvom funkcie AMD Freesync. Z hľadiska bežného používania poteší funkcia Flicker Free.

AOC Q27V5CZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
AOC Q27V5C

Pridaná hodnota vo forme USB-C konektivity

Pokiaľ budete používať monitor v kombinácii s notebookom alebo iným mobilným zariadením s USB-C portom, oceníte zabudovanú USB-C konektivitu. Tá umožňuje prenos obrazu, dát a až 65 W napájanie. Túto funkciu považujem za jednu z najdôležitejších v prípade dnešných monitorov, pokiaľ teda nevyžadujete špecializovaný herný alebo profesionálny monitor.

AOC Q27V5C ponúka okrem USB-C portu aj HDMI 2.0 port, DisplayPort 1.4 a USB hub so štvoricou USB 3.2 Gen 1 portov. Nechýba ani 3,5 mm jack – v tomto smere nemám pripomienky. Monitor podporuje aj HDR zobrazenie, ale v tomto smere nečakajte zázraky kvôli obmedzenému maximálnemu jasu – oficiálna certifikácia pre HDR chýba.

Spotreba monitora s maximálnym jasom sa pohybuje na úrovni 40 W. Pokiaľ budete napájať pripojený notebook cez USB-C, môže byť o niečo vyššia – okolo 50 W a viac a to v závislosti od aktuálneho odberu notebooku. Vo výbave sú tiež dva 3 W reproduktory, ich kvalita je štandardná na pomery monitorov.

AOC Q27V5CZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
AOC Q27V5C

Verdikt

AOC Q27V5C je dobre vybavený monitor v cene do 300 eur. Ponúka QHD rozlíšenie s frekvenciou 75 Hz a extra funkcie, ako je herný režim a zabudovaná USB-C konektivita s podporou napájania. Chválim elegantné a praktické spracovanie stojana a takisto zabudovaný USB hub.

Cena: 283 eur

Zapožičal: AOC

Páči sa nám

  • Dobrý pomer cena/výbava
  • Kvalitný QHD IPS panel
  • USB-C konektivita
  • Herný režim aj podpora pre AMD Freesync
  • Praktický a elegantný stojan

Nepáči sa nám

  • Podpora HDR je skôr do počtu

Technické špecifikácie:

AOC Q27V5C
Veľkosť a typ panela27″, IPS, 2560 × 1440 px, 75 Hz
Minimálny a maximálny jas, odozva28 až 367 cd/m2, 4 ms
Pokrytie farebného priestoru99,8 % sRGB, 86 % Adobe RGB, 94,1 % DCI-P3
Nastaviteľná výška, USB hub, extra funkcieÁno, áno, zabudované reproduktory, herný režim, AMD Freesync, HDR
KonektivitaHDMI 2.0, DisplayPort 1.4, USB-C, 4× USB 3.2 Gen 1, 3,5 mm jack
AOC Q27V5C: Pokrytie farebného priestoru sRGBZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
AOC Q27V5C: Pokrytie farebného priestoru sRGB

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit