Momentálne funguje v Poľsku.

V Poľsku vzniklo riešenie Autopay, ktoré je určené vodičom osobných áut a funguje na báze plne automatických a bezkontaktných platieb, ktoré sa realizujú na základe evidenčného čísla vozidla. Toto riešenie chce zrýchliť a zjednodušiť platby za diaľničné známky či mýta a tiež platby za tankovanie alebo objednávky jedla v drive-thru reštauráciách.

Autopay je rýchly automatický online a offline platobný systém a ako prvá služba v rámci Európy využíva technológiu na výber elektronického mýta na mýtnych bránach v omnoho väčšom rozsahu ako iné podobné systémy. V praxi to znamená, že vodiči môžu prechádzať mýtnymi úsekmi diaľnice medzi mestami bez zastavenia. Platí sa automaticky a bezkontaktne. Autopay v súčasnosti funguje v Poľsku, zástupcovia spoločnosti už rokujú s viacerými európskymi investormi a potenciálnymi obchodnými partnermi.

Pre používanie systému Autopay je potrebná registrácia cez webstránku alebo aplikáciu a spárovanie profilu s platobnou kartou. V Poľsku je riešenie integrované aj priamo do mobilných aplikácií bankových inštitúcií Millenium Bank a Bank Pekao S.A.

Uvidíme, či sa Autopay rozšíri aj do ďalších krajín. Aktuálne má totiž každá riešenia svoje vlastné riešenie na vyberanie diaľničných poplatkov. Autopay však chce vytvoriť systém, ktorý by umožnil pohybovať sa po celej Európskej únii iba pomocou jednej aplikácie a platiť ŠPZtkou aj za ďalšie služby.

Zdroj: Autopay

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Ako na nákup diaľničných známok?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit