Moderné technológie prinášajú ľuďom so zdravotným postihnutím možnosti na zlepšenie kvality ich života, na druhej strane ich neraz znevýhodňujú a kladú im prekážky v prístupnosti pri ich používaní.

Výnimkou nie sú ani dotykové telefóny. Efektívnu prácu s nimi si mnohí nevidiaci nevedia vôbec predstaviť.

IT vývojári zo slovenskej neziskovej organizácie Stopka však prichádzajú s riešením. Už tri roky sa venujú vývoju mobilného nástroja – setu aplikácií, ktoré efektívnym spôsobom sprístupňujú plochu dotykových zariadení s operačným systémom Android nevidiacim a slabozrakým používateľom. Ide o unikátny projekt s názvom COrvus – Accessible Kit for Android.

„COrvus je kombináciou samostatného ozvučeného prostredia špeciálne navrhnutého rešpektujúc potreby a požiadavky zrakovo postihnutých používateľov a čítača obrazovky umožňujúceho prácu nevidiacich v ostatnom prostredí operačného systému Android,“ hovorí riaditeľ ružomberskej Stopky Roman Martinovič. „V tom je zároveň náš jedinečný prístup, ktorým sa výrazne odlišujeme od obdobných programov pre nevidiacich a slabozrakých,“ zdôrazňuje.

„S príchodom smartfónov pribudli nevidiacim viaceré bariéry. COrvus umožňuje svojmu používateľovi čo najefektívnejšie ovládať dotykový telefón, môže napríklad rýchlo písať SMSky, telefonovať, počúvať zvukové súbory, nahrávať si poznámky, písať e-maily či pohodlnejšie pracovať s mnohými externými aplikáciami, ktoré bežne používajú vidiaci,“ vysvetľuje vývojár aplikácie Peter Lecký zo Stopka n.o..

Foto_COrvus_02_web2016_3_nowat

Tvorcovia programu COrvus sa nedávno zúčastnili výstavy venovanej kompenzačným pomôckam pre nevidiacich a slabozrakých SightCity, ktorá sa každoročne koná v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Prichádzajú na ňu vystavovatelia a návštevníci z celého sveta. Program nateraz zaznamenal najväčší ohlas na Slovensku, v Českej republike a Poľsku. Produkt však plánujú uviesť čoskoro už aj na španielsky trh. Momentálne je lokalizovaný v ôsmych jazykoch vrátane slovenčiny a koncom júla vyjde jeho nová verzia s viacerými vylepšeniami.

Značky: