Počas týždňa sa aj naša redakcia vyjadrila k tomu, že zverejnenie aplikácie na overenie COVID preukazov nemôže meškať tak dlho, pričom povinnosť kontrolovať tieto preukazy v okresoch, ktoré nie sú zelené už platí.

Aktualizácia: Aplikácia OverPass je už v obchode Google Play. O tom, kedy bude publikovaná pre iOS a Huawei AppGallery vás budeme informovať počas týždňa.

Zdá sa, že sa ľady pohli. Aplikácia OverPass je na stiahnutie ako súbor APK a to pre operačný systém Android. Nájdete ju na stránke spoločnosti SlovenskoIT a ak máte trochu skúsenosti s inštaláciou aplikácií mimo oficiálneho obchodu, dá sa to ľahko zvládnuť. V prípade mobilných telefónov s operačným systémom Apple iOS takéto riešenie nie je možné a bude treba počkať do oficiálneho uvedenia aplikácie do obchodu. O riešení pre mobilné telefóny od spoločnosti Huawei sa zatiaľ nehovorí.

Aplikácia OverPass je už na stiahnutie na stránke SlovenskoIT

Inštalácia aplikácie OverPass

Súbor APK pre aplikáciu OverPass si stiahnete napr. v prostredí mobilného telefónu. Jej veľkosť je 31,49 MB. Uloží sa vám pravdepodobne do priečinku Stiahnuté a odtiaľ si ju spustíte povelom Otvoriť. Je pravdepodobné, že budete musieť pre tento prípad povoliť funkciu Inštalovať aplikáciu z externého zdroja. Otvoríte ju nástrojom na inštaláciu balíkov a zadáte povel Inštalovať. Po jej ukončení zadáte povel Otvoriť a môžete ju používať.

Na čo slúži OverPass?

Aplikácia primárne slúži na overenie platnosti a pravosti digitálnych COVID preukazov EÚ. Na rozdiel od zahraničných riešení je primárne v slovenčine, zohľadňuje slovenskú legislatívu a vyhlášky a máte garanciu, že vaše osobné údaje nebudú zneužité.

Skenovaním QR kódov cez mobil dokážete rýchlo skontrolovať, či osoba predkladá platný digitálny COVID preukaz EU. Na to, aby prevádzkovatelia kontrolovali, či ide naozaj o tú osobu ako je zobrazené v COVID preukaze však neexistuje žiadne oprávnenie.

Aplikácia kontroluje potvrdenie o očkovaní, vykonanom teste alebo potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19. Na to, aby ste mohli skontrolovať QR kód, musíte aplikácii povoliť prístup k fotoaparátu. Na lepšie čítanie ešte môžete zapnúť svetlo na zadnej strane telefónu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.