Microsoft sa pred rokmi rozbehol a platformu Android veľmi dobre podporuje.

To v nadväznosti na koniec jeho Windows Mobile pre smartfóny pôsobí ako ďalšie správne rozhodnutie. Nečakane preto môže pôsobiť krok ukončiť podporu aplikácií Office pre Chrome OS. Používatelia systému Chrome OS si mohli všimnúť, že Microsoft začal vo vnútri aplikácií Office vydávať upozornenia týkajúce sa blížiaceho sa ukončenia podpory. Neskôr firma potvrdila portálu About Chromebooks, že aplikácie Office prestanú fungovať na Chromebookoch 18. septembra 2021.

Stanovisko firmy hovorí o presunutí aplikácií na web. Je to logické, nakoľko práve tieto verzie dostávajú v posledných mesiacoch a rokoch výrazné zlepšenia rozhrania. Reálne sa tak používateľom neoplatí používať nejaké špeciálne aplikácie, keď to čo potrebujú, majú vlastne dostupné cez webový prehliadač. Ide aj o to, aby sa mohli ľahšie prihlásiť do konta Microsoft 365.

Ďalšou z výhod prechodu z natívnych aplikácií pre Android na webové verzie je, že nie je potrebné mať aktívne predplatné Microsoft 365. Podľa zásad spoločnosti Microsoft potrebujete predplatné Microsoft 365 na úpravu dokumentov na zariadeniach s obrazovkou väčšou ako 10,1 palca. Office pre web umožňuje upravovať dokumenty bezplatne pre každého bez ohľadu na veľkosť obrazovky. Napriek tomu majú webové verzie aplikácií Office niektoré významné nevýhody, napríklad horšie používateľské prostredie pri práci s lokálnymi súbormi a režim off-line.

Zároveň upozorňujeme, že ukončenie podpory sa týka len Chrome OS, na Androide budú aplikácie aj naďalej podporované. Firma ich plánuje rozširovať aj naďalej.

Zdroj: WinAero

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.